Curry z makrelą

dnia

Ryby to samo zdrowie. Jednak nie każdy ma ochotę na zwykłą smażoną rybę, nie każdy też lubi. Gwarantuję Wam, że to danie sprawi, że pokochacie ryby i zagoszczą one na waszym stole. Przed Wami curry z makrelą.

Co potrzebujemy?

  • liść laurowy, ziele angielskie, goździki, anyż, kardamon, ziarna kolendry i kuminu
  • masło i oliwa (lub masło klarowane)
  • papryka czerwona
  • tamaryndowiec
  • trawa cytrynowa
  • czosnek
  • imbir
  • chili
  • mleczko kokosowe
  • suszone chili
  • seler naciowy
  • brokuł
  • pieczarki
  • pomidory z puszki (krojone)
  • kurkuma
  • kiełki bambusa
  • filet z makreli
  • miód
  • kiełki słonecznika
  • sok z limonki
  • kolendra
  • ryż

Zaczynamy od uprażenia przypraw – liść laurowy, ziele angielskie, goździki, anyż, kardamon, ziarna kolendry i kuminu.


Do uprażonych przypraw dodajemy masło z dodatkiem oliwy (lub masło klarowane) i dodajemy cebulę. Potem czas na paprykę czerwoną, pokrojoną w kostkę i obrany tamaryndowiec.

Tamaryndowiec

Dodajemy trawę cytrynową, czosnek, imbir i chili oraz mleczko kokosowe.

Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy strąg suszonego chili. Kiedy doprowadzimy do wrzenia, wrzucamy seler naciowy, brokuł, pieczarki, pomidory z puszki krojone i dalej gotujemy.

Dodajemy kurkumę i zagotowujemy. Dusimy przez 5-7 minut.

Dodajemy kiełki bambusa i rybę (u nas makrela filet), dusimy 5 min nie dłużej i dodajemy na koniec wrzucamy łyżkę miodu.

Czas na kiełki słonecznika i sok z limonki. Posypujemy kolendrą. Podajemy z ryżem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.