Biała kiełbasa zapiekana z miodem i chili, pieczone bataty i kapusta kiszona

Po świętach została mi biała kiełbasa, z którą chciałam zrobić coś więcej, niż po prostu ugotować. Dlatego zdecydowałam się na zapieczenie jej i podanie z pieczonymi batatami oraz kapustą kiszoną. Powstało pyszne danie.

Co potrzebujemy?

  • kiełbasa biała parzona/surowa, bezglutenowa (u mnie 5)
  • papryczka chili
  • cebula szalotka (u mnie 2, ale może być i czerwona lub zwykła)
  • łyżka miodu
  • papryka słodka i ostra
  • tymianek
  • 2 łyżki oliwy
  • bataty (u mnie 2 średniej wielkości)
  • kapusta kiszona (lub inny dodatek, ale ona dobrze współgra smakowo)
  • rzeżucha do posypania batatów

Do miski wrzucamy ponacinaną kiełbasę białą parzoną (jeśli surowa – nie nacinamy). Dodajemy posiekaną drobno chili i pokrojoną cebulę. Mieszamy z papryką ostrą i słodką, tymiankiem, miodem i oliwą. Zostawiamy do „zamarynowania”.

Wykładamy całość do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 40 minut w 220 stopniach. W międzyczasie (po 20 min) dodajemy pokrojone bataty. Wszystko pieczemy razem.

Wykładamy kiełbasę, bataty i kapustę kiszoną. Bataty posypujemy rzeżuchą lub inną zieleniną.

Smacznego!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *