Bezglutenowy żurek

Kiedyś podesłałam Wam przepis na żurek z domowego zakwasu. Dziś mam dla Was przepis z gotowego zakwasu, który możecie kupić w Kauflandzie.

Zakwas występuje w kilku wariantach smakowych. Ja wybrałam gryczany razowy. Wcześniej do zupy zalewajki wykorzystałam właśnie ten ze zdjęcia. Jeden i drugi smaczny. Choć z lekką przewagą dla tego razowego.

fot. Lokalny Rolnik

Co potrzebujemy?

  • włoszczyzna
  • natka pietruszki
  • cebula
  • czosnek (2-3 ząbki)
  • kawałek boczku wędzonego (ile lubicie)
  • kilka kawałków suszonych grzybów (dałam 6)
  • 1,5 łyżeczki soli, kilka ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
  • surowe kiełbasy białe b/g (dałam 4)
  • kilka ziemniaków
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 buteleczki zakwasu
  • śmietana 30% do zabielenia
  • jajko do podania

Do garnka wrzucamy włoszczyznę, natkę pietruszki, cebulę, czosnek, boczek, suszone grzyby, przyprawy. Wlewamy wodę (ok. 1,5-2 litrów), doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy ok. 30-40 min. Przecedzamy wszystko przez sitko. Potrzebne będą nam jedynie boczek, grzyby i marchewka.

Dodajemy kiełbasę, ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy kolejne 30 min, a pod koniec gotowania dosypujemy majeranek i pieprz.

Wyciągamy kiełbasę, kroimy na plasterki, wrzucamy do zupy. Dodajemy marchewkę pokrojoną na plasterki. Wrzucamy też pokrojone grzyby i boczek w kostkę.

Dodajemy zakwas (wstrząśnijcie dokładnie!) i gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec możemy dodać śmietanę, by zupę zabielić. Podajemy z jajkiem.

PS przyznam się, że wyszedł tak dobry, że piłam go z kubeczka 😀

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *