Bezglutenowy żurek

Kiedyś podesłałam Wam przepis na żurek z domowego zakwasu. Dziś mam dla Was przepis z gotowego zakwasu, który możecie kupić w Kauflandzie.

Zakwas występuje w kilku wariantach smakowych. Ja wybrałam gryczany razowy. Wcześniej do zupy zalewajki wykorzystałam właśnie ten ze zdjęcia. Jeden i drugi smaczny. Choć z lekką przewagą dla tego razowego.

fot. Lokalny Rolnik

Co potrzebujemy?

  • włoszczyzna
  • natka pietruszki
  • cebula
  • czosnek (2-3 ząbki)
  • kawałek boczku wędzonego (ile lubicie)
  • kilka kawałków suszonych grzybów (dałam 6)
  • 1,5 łyżeczki soli, kilka ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
  • surowe kiełbasy białe b/g (dałam 4)
  • kilka ziemniaków
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 buteleczki zakwasu
  • śmietana 30% do zabielenia
  • jajko do podania

Do garnka wrzucamy włoszczyznę, natkę pietruszki, cebulę, czosnek, boczek, suszone grzyby, przyprawy. Wlewamy wodę (ok. 1,5-2 litrów), doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy ok. 30-40 min. Przecedzamy wszystko przez sitko. Potrzebne będą nam jedynie boczek, grzyby i marchewka.

Dodajemy kiełbasę, ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy kolejne 30 min, a pod koniec gotowania dosypujemy majeranek i pieprz.

Wyciągamy kiełbasę, kroimy na plasterki, wrzucamy do zupy. Dodajemy marchewkę pokrojoną na plasterki. Wrzucamy też pokrojone grzyby i boczek w kostkę.

Dodajemy zakwas (wstrząśnijcie dokładnie!) i gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec możemy dodać śmietanę, by zupę zabielić. Podajemy z jajkiem.

PS przyznam się, że wyszedł tak dobry, że piłam go z kubeczka 😀

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

One Comment Dodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *