Zupa chrzanowa. Idealnie kwaśna i ostra

Uwielbiam zupy, które są idealnie ostre, idealnie kwaśne i takie, które tak przyjemnie rozgrzewają. Bardzo dobry jest żurek, ale równie smaczna jest zupa chrzanowa, którą chcę Wam dziś zaproponować.

Co potrzebujemy?

  • masło
  • 2 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • wędzonka (u mnie wędzony boczek)
  • ponad 1 litr bulionu (u mnie wołowy)
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 biała kiełbasa bezglutenowa
  • 1 wędzona kiełbasa bezglutenowa
  • łyżka majeranku
  • 2 łyżki chrzanu (do smaku)
  • śmietana 18% (do zabielenia zupy)
  • szczypiorek do posypania zupy
  • jedno jajko do podania
  • sól, pieprz

Bierzemy garnek, do którego wrzucamy masło, na którym musimy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek w plasterki. Wszystko smażymy i wlewamy bulion. Musimy zagotować wszystko. Dodajemy wędzonkę – u mnie wędzony boczek.

Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, białą kiełbasę i kiełbasę wędzoną. W sklepie udało mi się dostać zbyt mało białej kiełbasy, więc dodałam również tę drugą. W smaku wypada bardzo dobrze!

Wsypujemy majeranek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na mniejszym ogniu, pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Potem dodajemy chrzan – do smaku, ja dodałam dość sporo, bo lubię mocny smak. Na koniec zabieliłam zupę śmietaną (pamiętajcie, by najpierw zmieszać ją z zupą, by się nie zważyła).

Podajemy ją z jajkiem i posypujemy szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.