Kiedyś podesłałam Wam przepis na żurek z domowego zakwasu. Dziś mam dla Was przepis z gotowego zakwasu, który możecie kupić w Kauflandzie.
Zakwas występuje w kilku wariantach smakowych. Ja wybrałam gryczany razowy. Wcześniej do zupy zalewajki wykorzystałam właśnie ten ze zdjęcia. Jeden i drugi smaczny. Choć z lekką przewagą dla tego razowego.

Co potrzebujemy?
- włoszczyzna
- natka pietruszki
- cebula
- czosnek (2-3 ząbki)
- kawałek boczku wędzonego (ile lubicie)
- kilka kawałków suszonych grzybów (dałam 6)
- 1,5 łyżeczki soli, kilka ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
- surowe kiełbasy białe b/g (dałam 4)
- kilka ziemniaków
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- świeżo zmielony pieprz
- 2 buteleczki zakwasu
- śmietana 30% do zabielenia
- jajko do podania

Do garnka wrzucamy włoszczyznę, natkę pietruszki, cebulę, czosnek, boczek, suszone grzyby, przyprawy. Wlewamy wodę (ok. 1,5-2 litrów), doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy ok. 30-40 min. Przecedzamy wszystko przez sitko. Potrzebne będą nam jedynie boczek, grzyby i marchewka.
Dodajemy kiełbasę, ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy kolejne 30 min, a pod koniec gotowania dosypujemy majeranek i pieprz.
Wyciągamy kiełbasę, kroimy na plasterki, wrzucamy do zupy. Dodajemy marchewkę pokrojoną na plasterki. Wrzucamy też pokrojone grzyby i boczek w kostkę.
Dodajemy zakwas (wstrząśnijcie dokładnie!) i gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec możemy dodać śmietanę, by zupę zabielić. Podajemy z jajkiem.
PS przyznam się, że wyszedł tak dobry, że piłam go z kubeczka 😀
Jeden komentarz Dodaj własny