Bezglutenowy makaron z boczkiem, serem pleśniowym w sosie śmietanowym

Mam dziś dla Was przepis z cyklu „na winie”, czyli danie przygotowane z tego, co się nawinie… Wpadłam na pomysł wykorzystania tego, co mam w lodówce i na półce w kuchni. Wybór padła na makaron z boczkiem, serem pleśniowym w sosie śmietanowym. To danie, które idealnie sprawdzi się jako domowa dieta pudełkowa. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.

Co potrzebujemy?

  • makaron bezglutenowy
  • ser pleśniowy
  • cebula
  • śmietana 30%
  • boczek
  • kolendra (opcjonalnie)
  • bazylia (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, czosnek granulowany

Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Bez dodatku tłuszczu, bo sam boczek jest wystarczająco tłusty. Dodajemy cebulkę drobno pokrojoną, wszystko smażymy i dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Wrzucamy ugotowany makaron, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Wszystko mieszamy. Możemy dodać kolendrę i bazylię.

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *