Bezglutenowe panini

Od dawna chodziło za mną panini. Słowo to (po włosku dokładnie „mały kawałek chleba”) może oznaczać bułkę lub kanapkę. Najczęściej jest to ciabata, do której dorzucamy salami, mozzarellę, ser pleśniowy, cebulę, paprykę, boczek i co tylko sobie wymyślimy. Poniżej moja propozycja na bezglutenowe panini.

Co potrzebujemy?

  • ciabata bezglutenowa (kupiłam firmy Bezgluten)
  • majonez kaparowy (3 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany 12%, pieprz, 2 łyżki kaparów, 2 łyżeczki musztardy, sok z limonki)
  • salami
  • ser żółty
  • papryka czerwona
  • cebula czerwona

Przygotowujemy majonez kaparowy (mieszamy wszystkie składniki razem). Przekrawamy ciabatę, smarujemy majonezem. Kładziemy salami, ser żółty, paprykę czerwoną pokrojoną w słupki oraz cebulę czerwoną w piórka. Kładziemy na grillu i przypiekamy z dwóch stron, aż ser się roztopi.

Podstawą jest, by kanapka była w środku miękka, a na zewnątrz chrupiąca.

Smacznego!

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. Kasia pisze:

    Z wł. panini to liczba mnoga – kanapki, bułki. Bezglutenowe 'panino’ to już jedna pajda czy kanapeczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *