Mam dziś dla Was szybką w przygotowaniu potrawkę, w której nie znajdziecie mięsa (chyba że sami je dorzucicie). Za to będzie groszek cukrowy, pieczarki, ser feta i mnóstwo innych smacznych rzeczy.
Co potrzebujemy?
- oliwa z oliwek
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 cebule białe
- starty imbir (około łyżeczki)
- 1 łyżka pasty tahini (może być masła orzechowego)
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka ostrej papryki chili
- puszka mleczka kokosowego
- szklanka wody
- sok z całej limonki
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 5-6 pieczarek
- garść groszku cukrowego
- około 150 g sera feta
- sól
Rozgrzewamy oliwę w dość głębokiej patelni. Wrzucamy na nią czosnek, cebulę i smażymy wszystko do zeszklenia. Następnie dorzucamy imbir i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy pastę tahini, mieszamy, wsypujemy kurkumę, ostrą paprykę, kumin, podgrzewamy i dodajemy mleko kokosowe oraz wodę. Wszystko mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy sok z limonki, cukier trzcinowy, sól i gotujemy dalej. Wrzucamy pokrojone pieczarki. Na koniec gotowania dodajemy groszek i ser feta. Gotowe!
Inspiracją była niezastąpiona Kwestia Smaku.