Sezon na szparagi trwa, więc trzeba skorzystać i przygotować szparagi. Ja wybrałam wersję szparagów z boczkiem oraz w sosie holenderskim.

Co potrzebujemy?
- kilka szparagów
- tyle samo plastrów boczku
- sos holenderski (4 żółtka w temp. pokojowej, łyżka soku z cytryny, sól, zmielony biały pieprz, 100 g masła)
Szparagi czyścimy (nie trzeba obierać), odcinamy końcówkę zdrewniałą. Zawijamy szparagi w boczek i pieczemy w ok. 180 stopniach w piekarniku przez 5-7 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos holenderski. Żółtka ubijamy na puszysto z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu. Dla ułatwienia można ubijać na parze. Wciąż ubijając, stopniowo dodawać rozpuszczone i gorące masło. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu.
Po wyjęciu układamy szparagi na talerzu i polewamy sosem holenderskim. Gotowe!