Pimientos de Padron – najsłynniejsze hiszpańskie papryczki, idealne na przekąskę

dnia

Małe zielone papryczki padrón (pimientos de Padrón) pochodzą z miasta Padrón znajdującego się na terenie hiszpańskiej Galicji. Papryczki padrón są podawane przede wszystkim jako słynne hiszpańskie tapas. Najlepsza przystawka świata. Jak one smakują!

Co potrzebujemy?

  • papryczki Padrón
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • sól morska

Papryczki musimy umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią zmiażdżone ząbki czosnku. Dodajemy paprykę, smaż na średnim ogniu. Nie odrywaj ogonków!

Smażymy tak długo, aż będą miękkie. Oprószamy solą. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.