Póki w sklepach można dostać rabarbar, polecam Wam przepis na proste i szybkie ciasto z rabarbarem. Zakochacie się w tym smaku!

Co potrzebujemy?
- 4 jajka
- szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 240 g mąki bezglutenowej (u mnie Grano)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 g rabarbaru (u mnie 4-5 „gałązek”)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania
Jajka wyjmujemy z lodówki, żeby ogrzały się w temperaturze pokojowej. Rabarbar myjemy, odcinamy liście, łodygi kroimy na plasterki. Przygotowujemy tortownicę. W międzyczasie nagrzewamy piec (góra-dół) na 180 stopni.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy na puszysty krem, na wysokich obrotach miksera przez ok. 10 minut.
Stopniowo, cienkim strumieniem, dodajemy olej, cały czas miksując. Mąkę wsypujemy do osobnej miski z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy.
Przesiewamy ok. 1/3 mąki do ubitej masy i krótko miksujemy. Potem kolejną i kolejną część. Ciasto wykładamy do tortownicy, wykładamy na nie rabarbar, posypujemy cynamonem i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka).
Po wyjęciu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.