Ciasto z rabarbarem

dnia

Póki w sklepach można dostać rabarbar, polecam Wam przepis na proste i szybkie ciasto z rabarbarem. Zakochacie się w tym smaku!

Co potrzebujemy?

  • 4 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 240 g mąki bezglutenowej (u mnie Grano)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500 g rabarbaru (u mnie 4-5 „gałązek”)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do posypania

Jajka wyjmujemy z lodówki, żeby ogrzały się w temperaturze pokojowej. Rabarbar myjemy, odcinamy liście, łodygi kroimy na plasterki. Przygotowujemy tortownicę. W międzyczasie nagrzewamy piec (góra-dół) na 180 stopni.

Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy na puszysty krem, na wysokich obrotach miksera przez ok. 10 minut.

Stopniowo, cienkim strumieniem, dodajemy olej, cały czas miksując. Mąkę wsypujemy do osobnej miski z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy.

Przesiewamy ok. 1/3 mąki do ubitej masy i krótko miksujemy. Potem kolejną i kolejną część. Ciasto wykładamy do tortownicy, wykładamy na nie rabarbar, posypujemy cynamonem i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka).

Po wyjęciu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.