Smażony makaron ryżowy z krewetkami i polędwiczką wieprzową

dnia

O mojej miłości do makaronu wiecie od dawna. Dziś mam dla Was przepis na smażony makaron ryżowy z krewetkami i polędwiczką wieprzową.

Co potrzebujemy?

  • kawałek polędwiczki wieprzowej (ok. 100-200 g)
  • kilka krewetek
  • makaron ryżowy (ten szerszy)
  • papryczka chili
  • cebula dymka ze szczypiorkiem (3-4)
  • sezam
  • oliwa/olej do woka
  • kiełki fasoli mung (może być mieszanka stir fry)
  • jajko
  • sos: ok. 60 ml sosu sojowego bezglutenowego, 2 łyżeczki cukru

Polędwiczkę kroimy na plasterki. Krewetki obieramy, czyścimy i osuszamy. Sos przygotowujemy z sosu sojowego wymieszanego z cukrem, który podgrzewamy w rondelku. Gotujemy aż sos zgęstnieje, uwaga, żeby nie przypalić.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją, przelewamy wodą. Dodajemy do niego pokrojoną papryczkę, drobno posiekaną dymkę i mniej drobno szczypiorek. Wszystko mieszamy.

Sezam podprażamy na suchej patelni. Na patelnię wlewamy oliwę/olej do woka, wrzucamy polędwiczki na rozgrzany tłuszcz. Obsmażamy, aż zmienią kolor z czerwonego na brązowy. Wyjmujemy polędwiczki i na patelnię wykładamy makaron, krewetki, kiełki, wszystko smażymy i mieszamy.

Dodajemy sos, jajko i polędwiczkę, wszystko chwilę smażymy. Posypujemy sezamem. Sos sojowy jest słony, więc już nie dosalamy dania.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *