Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowo-śmietanowym

dnia

Jeśli raz spróbujecie przepisu na polędwiczkę wieprzową w sosie pieczarkowo-śmietanowym, nigdy nie zrezygnujecie z przygotowania tego dania. Do tego ziemniaki chrzanowe i natka pietruszki. Cudowny smak!

Co potrzebujemy?

  • polędwiczka wieprzowa
  • ziemniaki
  • pieczarki (ok. 300 g)
  • śmietana 30% (ok. 150 g)
  • sos worcestershire
  • natka pietruszki
  • chrzan (ok. 2 łyżeczek)
  • cebula szalotka
  • masło
  • suszone grzybki
  • sól, pieprz
  • woda
  • oliwa

Gotujemy ok. 0,5 litra wody, wrzucając do niej kilka grzybków suszonych. Pod koniec gotowania dodajemy ok. 2 łyżeczek sosu worcestershire. Mam wersję bezglutenową kupioną w Niemczech.

W międzyczasie kroimy pieczarki (mniejsze można zostawić w całości). Smażymy je z cebulą szalotką na oliwie. Kiedy nieco zmniejszą objętość dodajemy do niej ugotowane grzybki z sosem. Wszystko mieszamy i dodajemy śmietanę. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.

Polędwiczkę nacieramy pieprzem, solą i oliwą. Smażymy na patelni z każdej strony, nie nakłuwamy mięsa, delikatnie przekładamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na ok. 18 minut. Dajemy mięsu odpocząć.

Możemy albo pokroić polędwiczkę na plasterki (po kilku minutach) albo dodać ją jeszcze do sosu i we wszystkim podgotować.

Ziemniaki gotujemy i później ugniatamy z chrzanem i masłem.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.