Pieczywo bezglutenowe Schnitzer. Które najlepsze?

dnia

Dziś kilka słów o pieczywie bezglutenowym marki Schnitzer, które można kupić w sklepie Niro Bio.  Miałam możliwość przetestowania kilka produktów, o których chciałabym Wam trochę opowiedzieć. Każde pieczywo ma niesamowity skład. Każde ma w sobie to „coś”. Czy mam swojego faworyta?

Pierwszym pieczywem, jakie testowałam, były bagietki bezglutenowe.

Każde pieczywo, które testowałam, trzeba podpiec. Można to zrobić w piekarniku lub tosterze. Druga opcja jest zdecydowanie bardziej wygodna, szczególnie, kiedy nie chcecie rozgrzewać całego piekarnika, by przygotować pieczywo.

Podgrzane bagietki są bardzo chrupiące. U mnie wylądowały w towarzystwie sera, papryki oraz pomidorków koktajlowych.

Skład: woda, 28% skrobia kukurydziana*, naturalny zakwas ryżowy* (mąka ryżowa*, woda), płatki z prosa*, mąka lniana*, olej słonecznikowy*, 2% mąka kukurydziana*, mąka ryżowa*, łuski płesznika*, białko grochowe, dekstroza*, sól morska, drożdże*, substancje zagęszczające: guma guar*, guma ksantanowa, przyprawy*.
* Składniki pochodzące z uprawy ekologicznej

Cena: 10,70 zł (2 bagietki)

Kolejnym pieczywem był bezglutenowy chleb wegański, który ma w składzie warzywa. Dla mnie smak był nieco za słodki, bulionowy, ale jestem pewna, że i to pieczywo znajdzie swoich ulubieńców.

Skład: naturalny zakwas ryżowy* (mąka ryżowa*, woda), 20% warzywa* (marchew*, pasternak*), pełnoziarnista mąka z prosa*, woda, mąka ryżowa*, nasiona słonecznika*, mąka sojowa*, sezam*, len*, sól morska, błonnik jabłkowy*, emulgator: lecytyna sojowa.
* Składniki pochodzące z uprawy ekologicznej

Cena: 13,50 zł

Następne były bułeczki z amarantusem. Nieco obawiałam się tego smaku, ponieważ nie do końca jest mi po drodze z tym zbożem. W tej wersji jednak były bardzo smaczne. I ta chrupiąca skórka! Tęsknię za tym smakiem.

Skład: 27% skrobia kukurydziana*, woda, naturalny zakwas amarantusowy*(5% pełnoziarnista mąka amarantusowa*, woda), mąka ryżowa*, 7% pełnoziarnista mąka amarantusowa*, siemię lniane*, nasiona słonecznika*, sezam*, olej słonecznikowy* łuski płesznika*, białko grochowe, błonnik jabłkowy*, dekstroza*, sól morska, drożdże*, substancja zagęszczająca: guma guar*, guma ksantanowa, przyprawy*
* Składniki pochodzące z uprawy ekologicznej

Cena: 15,80 zł

Ostatnie pieczywo to bezglutenowy ziarnisty chleb ze słonecznikiem. I tutaj ten słonecznik jest bardzo wyczuwalny. Tutaj podpiekałam chleb w tosterze i efekt jest taki sam jak w piekarniku. Chleb nabiera rumieńców i naprawdę jest bardzo przyjemny w smaku.

Skład:woda, 30% skrobia kukurydziana*, naturalny zakwas ryżowy* (mąka ryżowa*, woda), 6% nasiona słonecznika*, mąka ryżowa*, 3% mąka kukurydziana*, olej słonecznikowy*, dekstroza, łuski płesznika*, białko grochowe, błonnik jabłkowy*, sól morska, drożdże, substancja zagęszczająca: guma guar, guma ksantanowa, przyprawy*
* Składniki pochodzące z uprawy ekologicznej

Cena: 17,99 zł

Na koniec moja ocena. Trudno wybrać jednoznacznego faworyta. Obstawiałabym na remis, ale z lekkim wskazaniem na bagietki. Polecam to pieczywo, naprawdę warto.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *