Czy Wy też uwielbiacie robić zakupy w tzw. warzywniakach, gdzie warzywa (i owoce!) kuszą swoimi kolorami? Nie sposób nie skorzystać z dobrodziejstwa (wiosny) i lata. Mam dziś dla Was sałatkę warzywną z serem i migdałami.
Co potrzebujemy?
- 2 garści ulubionej zieleniny (u mnie roszponka, ale może być dowolna sałata, rukola itd.)
- cukinia
- ogórek zielony
- kiełki (u mnie kiełki rzodkiewki)
- kilka rzodkiewek
- kilka pomidorków koktajlowych (lub 1-2 pomidory)
- ser pleśniowy (może być feta lub kozi)
- oliwa
- ocet winny/sok z cytryny
- płatki migdałów
- sól, pieprz
Cukinię kroimy na kawałki, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika, gdzie pieczemy w ok. 200 stopniach przez 10-15 minut. Do miski wrzucamy zieleninę, dodajemy pokrojony w kostkę ogórek, dorzucamy kiełki, pokrojone rzodkiewki, pomidory, ser pleśniowy (lub inny). Dorzucamy ostudzoną cukinię oraz płatki migdałów. Wszystko skrapiamy oliwą oraz octem winnym, mieszamy i doprawiamy.
Gotowe!