Biała kiełbasa kojarzy Wam się jedynie z nudną opcją na wielkanocne śniadanie lub po prostu z kiełbasą z wody. A tymczasem mam dla Was kolejny przepis na pieczoną białą kiełbasę. Tym razem w winnej marynacie z musztardą francuską.
Tutaj znajdziecie drugi wariant kiełbasy białej pieczonej, czyli opcję z miodem i chili.

Co potrzebujemy?
- biała kiełbasa surowa (ok. 0,5 kg)
- 2 cebule (u mnie białe)
- wędzony boczek (ok. 200 g)
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
- łyżeczka miodu
- majeranek (ok. łyżeczki)
- pieprz
Białą kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy posiekaną cebulą (piórka). Wino, musztardę, sos sojowy, miód, majeranek i pieprz mieszamy w miseczce. Polewamy cebulę i kiełbasę. Na wierzch kładziemy pokrojony w kostkę boczek.
Pieczemy w 180 stopniach pod przykryciem (może być folia aluminiowa) przez 45 minut. Po 45 minutach pieczemy już bez przykrycia.

Podajemy z puree ziemniaczanym lub chlebem. Może być też w towarzystwie kapusty kiszonej. Ziemniaki polewamy sosem z pieczenia kiełbasy.
