Makaron z tuńczykiem, pomidorami, anchois i kaparami

dnia

O mojej miłości do makaronów to nie ma sensu już pisać. Wszyscy o tym wiedzą. Dziś mam dla was wariację z tuńczykiem.

Co potrzebujemy?

  • makaron spaghetti
  • tuńczyk w zalewie własnej lub oliwie (ja wybrałam w oliwie)
  • kapary
  • anchois
  • pół cebuli
  • pomidory cherry (lub inne) w puszce
  • oliwa
  • sól, pieprz do smaku
  • ser (parmezan lub inny)
  • cukier
  • oregano

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulkę. Po zeszkleniu dorzucamy dwie łyżki kaparów i pokrojone 4 fileciki anchois. Smażymy. Dorzucamy pokrojone pomidorki wraz z sosem pomidorowym. Dodajemy troszkę soli i pieprzu oraz odrobinę cukru. Wszystko mieszamy.

W międzyczasie gotujemy makaron. Po ugotowaniu odcedzamy go. Na patelnię dodajemy tuńczyka, wrzucamy makaron. Wszystko mieszamy i posypujemy oregano. Przekładamy na talerz i posypujemy serem.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Cudowne źródło inspiracji. Kilka zmian i przepis jest wolny od glutenu.

10 komentarzy Dodaj własny

    1. ~Ania pisze:

      Fajna propozycja, ja polecam proste przepisy na domowe wyroby smakiem jak od babci a najbardziej sery, łatwe do zrobienia nawet ze sklepowego mleka, właśnie czekam na dojrzały camembert, pyszne także mało, chleby, cydr i inne, przepisy na http://blog.winoiser.com

        1. ~Rondel pisze:

          strzał w dziesiątkę! tutaj nasze ulubione przepisy na tuńczyka
          http://ronddel.blogspot.com/?q=tu%C5%84czyk+przepisy

          1. ~mkr pisze:

            Super pomysł, zapraszam po kilkadziesiąt makaronowych inspiracji
            http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/p/makarony.html

            pozdrawiam

  1. ~Obiados pisze:

    Przepyszne danie z tuńczykiem an obiad. Polecam też moje pomysły na domowe obiady
    http://www.przepis-kulinarny.pl/szybkie-i-tanie-przepisy-na-obiad-info20.html

  2. A to ja zapraszam do siebie na energetyczny makaron kukurydziany w potrawce a la Meksyk 😉 ale po mojemu. Z czerwoną soczewicą, ziemniakami, porami, kukurydzą i cudownym aromatem kminu. Pisząc to właśnie przełknęłam ślinkę 🙂 http://kuchnia-biegacza.blog.pl/2016/07/29/energia-xl-czyli-meksyk-po-mojemu/

  3. Jeśli użyjemy tuńczyka w sosie własnym to mamy super przepis niskokaloryczny! I takie bardzo lubimy 🙂

  4. Super pomysł. Do siebie zapraszam na zapiekankę z tortellini i serami
    http://bulkazchlebem.pl/zapiekanka-z-tortellini-i-serami

Skomentuj ~przepismamy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.