Korzystajmy z pomidorów, póki są piękne, soczyste i smaczne. Jedzmy zupy, także zupę krem ze świeżych pomidorów.
Co potrzebujemy?
- oliwa
- łyżka masła
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki białego wina
- 1 kg świeżych pomidorów
- łyżka octu winnego (biały lub czerwony)
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml bulionu warzywnego
- posiekana bazylia
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- płatki chili
- parmezan (lub tarty ser)
Pomidory zalewamy wrzątkiem, by sparzyć skórkę. Obieramy, odkrajamy twarde części, kroimy w kostkę. Odstawiamy pół kubka pokrojonych pomidorów.
Na oliwie z masłem podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy pomidory, wino, ocet winny, cukier i chwilę gotujemy. Dodajemy również bulion, sos worcestershire (jeśli chcemy) oraz płatki chili (również jako opcja). Wszystko chwilę gotujemy, dodajemy posiekaną bazylię, odstawiamy do ostudzenia. Blendujemy na niekoniecznie gładką masę. Mieszamy z bazylią. Po nałożeniu posypujemy serem (to też opcja).
Ten ser na górę idealnie tu pasuje :0
latem zawsze robię zupkę ze swoich pomidorów z ogródka – zupełnie inny smak 😀