Pilaw i kremowe curry z krewetkami

dnia

Ryż, który jest przecudownie aromatyczny. Do tego kremowe curry z krewetkami. Wszystko jest przepyszne i szybkie w wykonaniu. Skusicie się na pilaw i kremowe curry z krewetkami?

Pilaw to tradycyjna potrawa wschodnia, sporządzana z ryżu z dodatkiem warzyw oraz dużej ilości ostrych przypraw. Dzięki specjalnej technice gotowania ziarenka ryżu pozostają osobno. Całość jest szalenie aromatyczna.

Co potrzebujemy?

  • masło klarowane
  • ziarna gorczycy
  • kumin
  • kozieradka
  • kardamon
  • gwiazdki anyżu
  • kora cynamonu
  • liść laurowy
  • cebula
  • czosnek
  • ryż
  • bulion (może być warzywny)
  • pomidory pelati
  • pokrojone pomidory
  • papryka słodka
  • chili
  • pieczarki
  • krewetki
  • mleczko kokosowe
  • sól, pieprz
  • kolendra świeża (jeśli nie ma – szczypiorek i dymka)

Sklarowane masło wrzucamy na patelnię. Dodajemy ziarna gorczycy, kumin, kozieradkę, liść laurowy. Wszystko podsmażamy, aż będzie pachniało. Cebulę szklimy na patelni. Dodajemy pokrojony lub przeciśniety przez praskę czosnek. Po chwili wsypujemy ryż. Smażymy. Pamiętamy, żeby się nie przypalił.

Zalewamy wszystko bulionem, zmniejszamy ogień. Gotujemy do miękkości. Kontrolujemy i dolewamy bulion. Wszystko pod przykryciem.
Dodajemy pomidory pelati. Gotujemy dalej, już na małym ogniu.

Teraz czas na curry! Na patelnię/do garnka wrzucamy sklarowane masło. Wsypujemy ziarna gorczycy, kardamon, gwiazdki anyżu, korę cynamonu. Wszystko podgrzewamy. Dodajemy pokrojoną cebulę i szklimy. Wrzucamy pokrojone pomidory. Dusimy. Wszystko miksujemy.

Dodajemy pokrojoną paprykę i pieczarki. Blanszujemy. Wrzucamy krewetki i gotujemy przez krótką chwilę. Dodajemy kilka papryczek chili. Gotujemy 2 minuty. Wlewamy mleczko kokosowe. Mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia.

Na wierzchu posypujemy kolendrą. Jeśli nie mamy, może być dymka i szczypiorek.

Smacznego!

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.