Ostatnio częściej zaglądam do Lidla. Mają tam sporo bezglutenowych produktów, dobrej jakości warzywa oraz szeroki wybór mięs. Zaryzykowałam i poszłam do sklepu bez planu. Dobrałam przepis do tego, co znalazłam w sklepie. Wybór padł na jagnięcinę, która akurat była w ofercie. Powstał więc gulasz z jagnięciny z ziemniakami z musztardą francuską.
Co potrzebujemy?
- ok. 150 g boczku (kroimy w paski)
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula czerwona
- oliwa
- 2 małe marchewki
- 1 mała pietruszka
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- szklanka bulionu
- puszka krojonych pomidorów (lub ok. 4 świeże w kostkę)
- 500 g udźca jagnięcego (w Lidlu kupiłam mięso na gulasz)
- ok. 200 g pieczarek (w Lidlu trafiłam na te małe, które nadają się idealnie w całości)
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- cynamon
- 2 goździki
- ostra papryka
- posiekany rozmaryn (świeży) lub suszony
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżki cukru
- mięta
- ziemniaki
- musztarda francuska
Do garnka z grubym dnem wrzucamy pokrojony boczek, cebulę oraz czosnek. Dodajemy oliwę i smażymy przez 5 minut, cały czas mieszając. Dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, znów smażymy i wlewamy wino, bulion, pomidory, przyprawy i cukier. Mięso dodajemy do wywaru, przykrywamy garnek i gotujemy ok. 2 godzin. Potem rozdrabniamy mięso widelcem, gotujemy jeszcze kwadrans. Na patelni na maśle podsmażamy pieczarki, dodajemy do garnka i gotujemy ok. 10-15 minut.
W międzyczasie gotujemy ziemniaki, które później ugniatamy z masłem i musztardą francuską. Podajemy z gulaszem, posypując posiekaną miętą.
Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.