Gulasz z jagnięciny z ziemniakami z musztardą francuską

Ostatnio częściej zaglądam do Lidla. Mają tam sporo bezglutenowych produktów, dobrej jakości warzywa oraz szeroki wybór mięs. Zaryzykowałam i poszłam do sklepu bez planu. Dobrałam przepis do tego, co znalazłam w sklepie. Wybór padł na jagnięcinę, która akurat była w ofercie. Powstał więc gulasz z jagnięciny z ziemniakami z musztardą francuską.

Co potrzebujemy?

  • ok. 150 g boczku (kroimy w paski)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • oliwa
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • szklanka bulionu
  • puszka krojonych pomidorów (lub ok. 4 świeże w kostkę)
  • 500 g udźca jagnięcego (w Lidlu kupiłam mięso na gulasz)
  • ok. 200 g pieczarek (w Lidlu trafiłam na te małe, które nadają się idealnie w całości)
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • cynamon
  • 2 goździki
  • ostra papryka
  • posiekany rozmaryn (świeży) lub suszony
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżki cukru
  • mięta
  • ziemniaki
  • musztarda francuska

Do garnka z grubym dnem wrzucamy pokrojony boczek, cebulę oraz czosnek. Dodajemy oliwę i smażymy przez 5 minut, cały czas mieszając. Dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, znów smażymy i wlewamy wino, bulion, pomidory, przyprawy i cukier. Mięso dodajemy do wywaru, przykrywamy garnek i gotujemy ok. 2 godzin. Potem rozdrabniamy mięso widelcem, gotujemy jeszcze kwadrans. Na patelni na maśle podsmażamy pieczarki, dodajemy do garnka i gotujemy ok. 10-15 minut.

W międzyczasie gotujemy ziemniaki, które później ugniatamy z masłem i musztardą francuską. Podajemy z gulaszem, posypując posiekaną miętą.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *