Czasem lubię sytuacje, kiedy nie muszę włożyć zbyt dużo pracy, by powstało smaczne danie. Jeśli też tak czasem macie, kleftiko z indyka będzie dla Was idealnym rozwiązaniem.
Co potrzebujemy?
- ok. 900 g udźca z indyka z kością
- ok. 600 g ziemniaków
- główka czosnku
- suszone oregano
- suszony majeranek
- 3 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- oliwa
- sok z cytryny
- sól i świeżo zmielony pieprz
- mała czerwona cebula
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Mięso odkrawamy od kości, dzieląc na mniejsze i większe kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Czosnek obieramy z zewnętrznych osłonek i pojedyncze ząbki kroimy na połówki. Mięso doprawiam solą, pieprzem i wkładamy do naczynia żaroodpornego, obkładając ziemniakami. W środek wkładamy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie. Posypujemy wszystko oregano, majerankiem, skrapiamy oliwą i cytryną. Doprawiamy lekko solą i pieprzem.
Zamykamy naczynie (jeśli nie ma pokrywki, używamy folii aluminiowej). Pieczemy 2 godziny. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Pod koniec pieczenia dodajemy pokrojoną czerwoną cebulę.
Inspiracją przepisy znalezione w internecie i niezastąpiona Kwestia Smaku.