Bezglutenowe kleftiko

Czasem lubię sytuacje, kiedy nie muszę włożyć zbyt dużo pracy, by powstało smaczne danie. Jeśli też tak czasem macie, kleftiko z indyka będzie dla Was idealnym rozwiązaniem.

Co potrzebujemy?

  • ok. 900 g udźca z indyka z kością
  • ok. 600 g ziemniaków
  • główka czosnku
  • suszone oregano
  • suszony majeranek
  • 3 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • mała czerwona cebula

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Mięso odkrawamy od kości, dzieląc na mniejsze i większe kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Czosnek obieramy z zewnętrznych osłonek i pojedyncze ząbki kroimy na połówki.  Mięso doprawiam solą, pieprzem i wkładamy do naczynia żaroodpornego, obkładając ziemniakami. W środek wkładamy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie. Posypujemy wszystko oregano, majerankiem, skrapiamy oliwą i cytryną. Doprawiamy lekko solą i pieprzem.

Zamykamy naczynie (jeśli nie ma pokrywki, używamy folii aluminiowej). Pieczemy 2 godziny. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Pod koniec pieczenia dodajemy pokrojoną czerwoną cebulę.

Inspiracją przepisy znalezione w internecie i niezastąpiona Kwestia Smaku. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.