Makaron zapiekany z sosem pomidorowo-serowym

Mam dla Was przepis na przepyszny makaron zapiekany z sosem pomidorowo-serowym. Sos jest aksamitny, a całe danie przepyszne.

Co potrzebujemy?

Sos pomidorowy:

  • oliwa
  • mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku (w zależności od tego, ile lubicie)
  • puszka krojonych pomidorów
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • oregano
  • 1/4 szklanki wina białego (lub czerwonego)
  • pomidor
  • kulka mozzarelli
  • makaron bezglutenowy (wybrałam świderki)
  • bazylia
  • bułka tarta
  • tarty parmezan

Sos serowy:

  • opakowanie serka Philadelphia
  • tarty parmezan
  • 100 ml mleka
  • po 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • pieprz

Zaczynamy od przygotowania sosu. W garnku na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, dodajemy pomidory i doprawiamy. Wszystko gotujemy. Dodajemy masło i wino. Wszystko gotujemy i potem miksujemy blenderem.

Pomidora kroimy w plasterki, mozzarellę kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy bułkę tartą i parmezan. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W międzyczasie gotujemy makaron. Ciut krócej, niż to normalnie robimy, bo będziemy zapiekać go w sosie w piekarniku. Przy odcedzaniu zostawiamy trochę wody z gotowania makaronu.

Do garnka wrzucamy ser Philadelphia i tarty parmezan. Wszystko podgrzewamy, aż sery się dobrze roztopią. Dodajemy mleko i mieszamy, aż sos zrobi się gładki i jednolity. Odstawiamy z ognia, dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz.

Mieszamy sos z odcedzonym (pamiętajcie o wodzie!) makaronem.

Do żaroodpornej formy wykładamy gorący sos pomidorowy. Na to kładziemy makaron wymieszany z sosem serowym. W środek wkładamy mozzarellę. Na to plasterki pomidora, które posypujemy mieszanką bułki tartej i parmezanu.

Pieczemy ok. 15-20 minut. Przyozdabiamy bazylią.

 

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku. 

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *