Makaron zapiekany z sosem pomidorowo-serowym

Mam dla Was przepis na przepyszny makaron zapiekany z sosem pomidorowo-serowym. Sos jest aksamitny, a całe danie przepyszne.

Co potrzebujemy?

Sos pomidorowy:

  • oliwa
  • mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku (w zależności od tego, ile lubicie)
  • puszka krojonych pomidorów
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • oregano
  • 1/4 szklanki wina białego (lub czerwonego)
  • pomidor
  • kulka mozzarelli
  • makaron bezglutenowy (wybrałam świderki)
  • bazylia
  • bułka tarta
  • tarty parmezan

Sos serowy:

  • opakowanie serka Philadelphia
  • tarty parmezan
  • 100 ml mleka
  • po 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • pieprz

Zaczynamy od przygotowania sosu. W garnku na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, dodajemy pomidory i doprawiamy. Wszystko gotujemy. Dodajemy masło i wino. Wszystko gotujemy i potem miksujemy blenderem.

Pomidora kroimy w plasterki, mozzarellę kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy bułkę tartą i parmezan. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W międzyczasie gotujemy makaron. Ciut krócej, niż to normalnie robimy, bo będziemy zapiekać go w sosie w piekarniku. Przy odcedzaniu zostawiamy trochę wody z gotowania makaronu.

Do garnka wrzucamy ser Philadelphia i tarty parmezan. Wszystko podgrzewamy, aż sery się dobrze roztopią. Dodajemy mleko i mieszamy, aż sos zrobi się gładki i jednolity. Odstawiamy z ognia, dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz.

Mieszamy sos z odcedzonym (pamiętajcie o wodzie!) makaronem.

Do żaroodpornej formy wykładamy gorący sos pomidorowy. Na to kładziemy makaron wymieszany z sosem serowym. W środek wkładamy mozzarellę. Na to plasterki pomidora, które posypujemy mieszanką bułki tartej i parmezanu.

Pieczemy ok. 15-20 minut. Przyozdabiamy bazylią.

 

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *