Mam dla Was przepis na przepyszny makaron zapiekany z sosem pomidorowo-serowym. Sos jest aksamitny, a całe danie przepyszne.
Co potrzebujemy?
Sos pomidorowy:
- oliwa
- mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku (w zależności od tego, ile lubicie)
- puszka krojonych pomidorów
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- łyżka masła
- oregano
- 1/4 szklanki wina białego (lub czerwonego)
- pomidor
- kulka mozzarelli
- makaron bezglutenowy (wybrałam świderki)
- bazylia
- bułka tarta
- tarty parmezan
Sos serowy:
- opakowanie serka Philadelphia
- tarty parmezan
- 100 ml mleka
- po 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- pieprz
Zaczynamy od przygotowania sosu. W garnku na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, dodajemy pomidory i doprawiamy. Wszystko gotujemy. Dodajemy masło i wino. Wszystko gotujemy i potem miksujemy blenderem.
Pomidora kroimy w plasterki, mozzarellę kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy bułkę tartą i parmezan. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W międzyczasie gotujemy makaron. Ciut krócej, niż to normalnie robimy, bo będziemy zapiekać go w sosie w piekarniku. Przy odcedzaniu zostawiamy trochę wody z gotowania makaronu.
Do garnka wrzucamy ser Philadelphia i tarty parmezan. Wszystko podgrzewamy, aż sery się dobrze roztopią. Dodajemy mleko i mieszamy, aż sos zrobi się gładki i jednolity. Odstawiamy z ognia, dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz.
Mieszamy sos z odcedzonym (pamiętajcie o wodzie!) makaronem.
Do żaroodpornej formy wykładamy gorący sos pomidorowy. Na to kładziemy makaron wymieszany z sosem serowym. W środek wkładamy mozzarellę. Na to plasterki pomidora, które posypujemy mieszanką bułki tartej i parmezanu.
Pieczemy ok. 15-20 minut. Przyozdabiamy bazylią.
Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.