Filety z kurczaka pieczone w sosie pomidorowym z mascarpone i oliwkami

Mam dziś dla Was przepis na aksamitny sos pomidorowy, w którym pieczemy filety z kurczaka. Tajemnicą filetów z kurczaka pieczonych w sosie pomidorowym jest mascarpone. Przełamanie gwarantują czarne oliwki. Do tego puree ziemniaczane z tymiankiem.

Co potrzebujemy?

Sos pomidorowy:

  • oliwa
  • cebula (może być czerwona/szalotka)
  • czosnek
  • puszka pomidorów krojonych
  • sól, pieprz
  • cukier
  • ocet balsamiczny
  • świeży tymianek
  • ok. 3 łyżek mascarpone

Kurczak:

  • filet z piersi kurczaka
  • sól, pieprz
  • słodka papryka (może być ostra lub wędzona)
  • oliwa
  • czarne oliwki bez pestek

Ziemniaki:

  • ziemniaki
  • masło
  • sól
  • tymianek

Do garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy i smażymy pokrojoną cebulkę oraz po chwili czosnek. Smażymy chwilę i dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Gotujemy, by sos nam zgęstniał. Zdejmujemy z ognia, dodajemy świeży tymianek, serek mascarpone i troszkę oliwy.

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy do zarumienienia na patelni z oliwą. Wykładamy kurczaka do formy żaroodpornej, zalewamy sosem pomidorowym. Posypujemy całymi oliwkami. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni.

W międzyczasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ugniatamy z masłem i tymiankiem. W razie potrzeby dosalamy.

 

 

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *