Mam dziś dla Was przepis na aksamitny sos pomidorowy, w którym pieczemy filety z kurczaka. Tajemnicą filetów z kurczaka pieczonych w sosie pomidorowym jest mascarpone. Przełamanie gwarantują czarne oliwki. Do tego puree ziemniaczane z tymiankiem.
Co potrzebujemy?
Sos pomidorowy:
- oliwa
- cebula (może być czerwona/szalotka)
- czosnek
- puszka pomidorów krojonych
- sól, pieprz
- cukier
- ocet balsamiczny
- świeży tymianek
- ok. 3 łyżek mascarpone
Kurczak:
- filet z piersi kurczaka
- sól, pieprz
- słodka papryka (może być ostra lub wędzona)
- oliwa
- czarne oliwki bez pestek
Ziemniaki:
- ziemniaki
- masło
- sól
- tymianek
Do garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy i smażymy pokrojoną cebulkę oraz po chwili czosnek. Smażymy chwilę i dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Gotujemy, by sos nam zgęstniał. Zdejmujemy z ognia, dodajemy świeży tymianek, serek mascarpone i troszkę oliwy.
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy do zarumienienia na patelni z oliwą. Wykładamy kurczaka do formy żaroodpornej, zalewamy sosem pomidorowym. Posypujemy całymi oliwkami. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni.
W międzyczasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ugniatamy z masłem i tymiankiem. W razie potrzeby dosalamy.
Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.