Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorami suszonymi

Co powiecie na połączenie makaronu bezglutenowego, kurczaka, szpinaku i pomidorów suszonych? Ja nie powiem nic, bo cieknie mi ślinka… To co? Do dzieła!

Czego potrzebujemy?

  • ulubiony makaron bezglutenowy (wybrałam penne)
  • filet z piersi kurczaka (2 kawałki, ok. 500 g)
  • szpinak (może być mrożony, ja wybrałam świeży baby)
  • suszone pomidory (ok. 5, które będziemy drobno kroić)
  • czosnek (uwielbiam, więc ok. 4 ząbków – 2 od razu, 2 później)
  • szczypta kurkumy
  • łyżeczka curry (wybrałam pastę curry, ale można wybrać tradycyjną opcję)
  • śmietana 30% (ok. 80-100 ml)
  • sól, pieprz
  • oliwa

Gotujemy makaron, a w międzyczasie kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem oraz połową czosnku (2 ząbki wyciśnięte). Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy kurczaka i smażymy z obu stron. Pod koniec smażenia dodajemy suszone pomidory. Później dorzucamy resztę czosnku, kurkumę oraz curry (w zależności od opcji). Dodajemy szpinak, smażymy do zwiędnięcia. Następnie wlewamy śmietanę i gotujemy. Później czas już tylko na makaron. Dorzucamy, mieszamy wszystko i podajemy. Smacznego!

Przy przygotowywaniu tego dania, bazowałam na przepisie niezastąpionej Kwestii Smaku.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

One Comment Dodaj swój

  1. ~olgierd pisze:

    ostatnio robiłem podobne danie, ale bez szpinaku… no cóż, trzeba spróbować z tym dodatkiem ;P pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *