Jakiś czas temu otrzymałam do przetestowania bezglutenowe ciasta Incola. Różnie to z tymi pakowanymi ciastami bezglutenowymi jest, więc tym bardziej byłam ciekawa, jak wypadną te ciasta.
Do testów dostałam 4 babeczki: cytrynowiec, kakaowiec, marmurkowiec oraz stracciatella. Ciasta były bardzo miękkie i bardzo ładnie pachniały, co nie jest tak częste w przypadku kupnych produktów bezpiecznych w naszej diecie.
Dużym komplementem dla wszystkich produktów bezglutenowych jest to, kiedy smakują one podobnie do produktów glutenowych (szczególnie kiedy, tak jak ja, nie jest się na diecie od urodzenia i pamięta się smak pysznych glutenowych ciast). W tym przypadku można bez wątpienia powiedzieć, że ciasta smakują jak glutenowe. Z tą różnicą, że po nich czujemy się naprawdę dobrze, a po tych z glutenem… No, sami wiecie!
Najbardziej smakował mi marmurkowiec i kakaowiec, najmniej cytrynowiec, ale możliwe, że Wam do gustu przypadną inne smaki. Jedno jest pewne – warto je spróbować.
Ceny? Od około 13 złotych do 16 zł (ceny ze sklepów internetowych). Często pytacie mnie też, gdzie można kupić produkty. Listę sklepów znajdziecie pod tym adresem. A tutaj znajdziecie kolejne miejsca.
Poniżej składy wszystkich ciast:
Skład ciasta cytrynowego: Olej rzepakowy, jaja kurze, skrobia (ziemniaczana natywna i modyfikowana, kukurydziana), cukier, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, stearoilomleczan sodu), mąka kukurydziana, sól, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa, karboksymetyloceluloza), substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), aromaty naturalne, regulator kwasowości (kwas cytrynowy). Może zawierać soję i mleko.
Skład kakaowca: Olej rzepakowy, jaja kurze, skrobia (ziemniaczana natywna i modyfikowana, kukurydziana), cukier, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, stearoilomleczan sodu), mąka kukurydziana, proszek kakaowy 6%, sól, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa, karboksymetyloceluloza), substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), aromaty naturalne, regulator kwasowości (kwas cytrynowy). Może zawierać soję i mleko.
Skład marmurkowca: Olej rzepakowy, jaja kurze, skrobia (ziemniaczana natywna i modyfikowana, kukurydziana), cukier, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, stearoilomleczan sodu), mąka kukurydziana, proszek kakaowy 3%, sól, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa, karboksymetyloceluloza), substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), aromaty naturalne, regulator kwasowości (kwas cytrynowy). Może zawierać soję i mleko.
Skład stracciatelli: Olej rzepakowy, jaja kurze, skrobia (ziemniaczana, kukurydziana), cukier, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, stearoilomleczan sodu), mąka kukurydziana, łezki czekoladowe 7% (miazga kakaowa, cukier, proszek kakaowy o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator (lecytyny sojowe), naturalny aromat waniliowy, sól, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa, karboksymetyloceluloza), substancja utrzymujaca wilgoć (glicerol), regulator kwasowości (kwas cytrynowy). Może zawierać mleko.