Makaron bezglutenowy z sosem bolońskim

Makarony? Uwielbiam. Sosy domowej roboty? Jeszcze bardziej. Makaron bezglutenowy z sosem bolońskim jest dla mnie opcją idealną.

Co potrzebujemy?

  • ok. 200 g boczku
  • cebula (może być czerwona lub szalotka)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • marchewka
  • oliwa
  • 300-400 g mielonego mięsa (u mnie z łopatki)
  • szklanka czerwonego wina
  • szklanka bulionu
  • koncentrat pomidorowy (3-4 łyżki)
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki mleka
  • makaron bezglutenowy
  • tarty parmezan
  • sól, pieprz

Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy, aż się wytopi. Przesuwamy na bok i na ten tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulkę. Smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy posiekany seler naciowy. Tak, ja też za nim nie przepadam, ale w tym sosie robi robotę! Dorzucamy startą marchewkę i wszystko chwilę smażymy, a potem przekładamy do garnka.

Na patelnię dolewamy trochę oliwy i obsmażamy mięso mielone, które też dorzucamy do garnka. Wlewamy wino i gotujemy jeszcze kilka minut. Dodajemy gorący bulion, przecier, pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

Gotujemy pod przykryciem ok. 2 godzin, czasem mieszamy. W połowie gotowania dolewamy mleko.

W międzyczasie gotujemy ulubiony makaron bezglutenowy. Podajemy lekko polewając sosem, żeby nie zalać makaronu. Na wierzch ser i gotowe!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *