Krewetki – świat bez nich smakowałby gorzej. Mam dziś dla Was przepis na pyszne krewetki w sosie winno-pomidorowym podane z pilawem.
Co potrzebujemy?
- krewetki
- pół szklanki białego wina
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego lub passaty
- chili
- czosnek
- czerwona cebula
- szczypiorek
- sól, pieprz
- masło
- pilaw z tego przepisu
Czerwoną cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Podobnie robimy z czosnkiem. Chili – ilość w zależności od naszych upodobań – też siekamy.
Na patelni roztapiamy masło, smażymy cebulę, dorzucamy chili i na końcu czosnek. Wszystko smażymy i wrzucamy obrane krewetki. Zalewamy winem i smażymy, aż odparuje. Dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilę podsmażamy, mieszając. Dodajemy posiekany szczypiorek, sól, pieprz.
Wszystko podajemy z pilawem.
Smacznego!