Karp w cynamonie i goździkach

Mam dla Was dziś przepis na karpia. Wyjątkowego karpia, bo w panierce cynamonowej i pachnącej goździkami. Karp w cynamonie i goździkach pachnie świętami, ale smakuje nie tylko w świąteczne dni.

Co potrzebujemy?

  • karp (dwa dzwonka)
  • cebula
  • goździki
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • suszona mięta
  • bezglutenowa mąka
  • bezglutenowa bułka tarta
  • jajko
  • cynamon
  • klarowane masło
  • kiszona kapusta
  • jabłko
  • oliwa
  • suszony estragon
  • cukier
  • koperek
  • ziemniaki

Dzwonka karpia obkładamy cebulą, goździkami i skrapiamy oliwą. Wcieramy suszoną miętę, doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy na chwilę.

W międzyczasie kiszoną kapustę mieszamy ze startym na tarce jabłkiem, oliwą, cukrem i suszonym estragonem.

Dzwonka obtaczamy w mące, potem w jajku wymieszanym z mielonym cynamonem i na końcu w bułce tartej.

Obsmażamy na patelni, a później pieczemy w piekarniku razem z cebulką, którą był obłożony, goździkami.

Podajemy z puree ziemniaczanym z koperkiem.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *