To danie mnie zachwyciło. Słodki ryż, który przygotowałam, tak pięknie kontrastuje z ostrym curry z krewetkami. Uwierzcie mi, po zjedzeniu tego dania, Wasze kubki smakowe oszaleją! Curry z krewetkami i słodkim ryżem jest proste w przygotowaniu, a efekt oszałamiający.
Co potrzebujemy?
- passata pomidorowa z butelki (wykorzystałam całą)
- puszka mleka kokosowego
- garść krewetek z ogonkami
- zielona papryka
- kawałek imbiru
- 3 ząbki czosnku
- cebula czerwona
- masło klarowane
- kurkuma
- ostra papryka w proszku
- ryż (jak do risotto)
- bulion (u mnie warzywny)
- syrop klonowy
- oregano
- sos teriyaki
- zielona pasta curry
- sos rybny
- szczypiorek
- sól, pieprz
Zaczynamy od przygotowania sosu. Do garnka wlewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i gotujemy. Po gotowaniu ok. 15 min wlewamy mleko kokosowe, mieszamy i gotujemy ponownie przez ok. 15 min.
Rozmrażamy krewetki i oczyszczamy z ogonków i pancerzyka. Pamiętajcie o wyjęciu ciemnego jelita. Wystarczy je delikatnie wyciąć nożem.
W międzyczasie przygotowujemy bulion, którym będziemy podlewać ryż. Ryż wsypujemy na suchą patelnię i od razu zalewamy odrobiną bulionu, tak by przykrył całe ziarenka. Doprawiamy solą (delikatnie), pieprzem oraz kurkumą. Kiedy ryż wypije bulion, dodajemy znów trochę płynu, aż ryż będzie miękki i lepiący. Wtedy dodajemy łyżkę syropu klonowego i sosu teriyaki. Wszystko mieszamy. Ryż powinien mieć wyczuwalną słodycz.
Paprykę kroimy w kostkę, drobno siekamy czosnek, cebulę i imbir.
Na patelni roztapiamy masło klarowane (lub olej),wrzucamy imbir, czosnek i cebulę. Dodajemy krewetki i smażymy dosłownie chwilę (ok. 1 min), doprawiamy solą. Mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę. Dodajemy paprykę, kurkumę, ostrą paprykę i smażymy dalej. Dorzucamy pastę curry, smażymy przez chwilę, wlewamy sos i gotujemy. Dodajemy sos rybny.
Podajemy z ryżem, na który wlewamy sos i posypujemy szczypiorkiem.
Inspiracją do przygotowania curry była niezastąpiona Kwestia Smaku. Ryż jest moim pomysłem.