Mam dla Was dziś przepis na karpia. Wyjątkowego karpia, bo w panierce cynamonowej i pachnącej goździkami. Karp w cynamonie i goździkach pachnie świętami, ale smakuje nie tylko w świąteczne dni.
Co potrzebujemy?
- karp (dwa dzwonka)
- cebula
- goździki
- oliwa
- sól, pieprz
- suszona mięta
- bezglutenowa mąka
- bezglutenowa bułka tarta
- jajko
- cynamon
- klarowane masło
- kiszona kapusta
- jabłko
- oliwa
- suszony estragon
- cukier
- koperek
- ziemniaki
Dzwonka karpia obkładamy cebulą, goździkami i skrapiamy oliwą. Wcieramy suszoną miętę, doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy na chwilę.
W międzyczasie kiszoną kapustę mieszamy ze startym na tarce jabłkiem, oliwą, cukrem i suszonym estragonem.
Dzwonka obtaczamy w mące, potem w jajku wymieszanym z mielonym cynamonem i na końcu w bułce tartej.
Obsmażamy na patelni, a później pieczemy w piekarniku razem z cebulką, którą był obłożony, goździkami.
Podajemy z puree ziemniaczanym z koperkiem.