Bezglutenowy krem pomidorowo-czosnkowy

Za oknem (przynajmniej w Krakowie) widać wiosnę/jesień. Jedynie kalendarz pokazuje mi, że to nie wczesna wiosna, a styczeń. Wieczory i noce są jednak chłodne, dni nadal krótkie, więc często chcemy zjeść coś, co nas rozgrzeje. Z pomocą przychodzą w takich chwilach zupy.

 

Chciałabym zaproponować Wam dziś przepis na krem pomidorowo-czosnkowy.

Co potrzebujemy?

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 główka czosnku (dodaję zawsze więcej)
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 10 dag ryżu
  • 1,25 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • po 1 łyżce posiekanych natki pietruszki, bazylii i szałwii
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. Papryczkę chili myjemy, czyścimy z pestek, drobniutko kroimy. Wszystko podsmażamy na oliwie, wsypujemy ryż, smażymy wszystko, równocześnie mieszając.

Dodajemy pomidory z puszki, wraz z zalewą. Dolewamy bulion, doprowadzamy wszystko do wrzenia. Gotujemy przez ok. 30 minut na małym ogniu.

Tak przygotowaną zupę miksujemy blenderem, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy ziołami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *