Dziś mam dla Was przepis, który (mam nadzieję) odmieni Wasz poświąteczny jadłospis. Co powiecie na zapiekany makaron z kurczakiem, szpinakiem w sosie śmietanowym z curry i kurkumą?
Co potrzebujemy?
- filet z kurczaka (ok. 2-3 średniej wielkości)
- 3 garści szpinaku (użyłam świeży)
- 3-4 ząbki czosnku
- camembert (ok. 80 g)
- ser mozzarella (ok. 100 g)
- śmietanka 30/36%
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżki oliwy (1 do marynaty, 1 do smażenia)
- ulubiony makaron bezglutenowy (ja wybrałam rurki)
- sól, pieprz
Kurczaka kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, do której dodajemy curry, kurkumę, ostrą paprykę i czosnek (drobno posiekany albo przeciśnięty przez praskę). Zalewamy łyżką oliwy i wszystko mieszamy. Odstawiamy. Gotujemy makaron, odcedzamy go. W tym samym garnku będziemy na pozostałej oliwie smażyć kurczaka. Dodajemy szpinak.
Wyciągamy wszystko na talerz. Wlewamy śmietanę, dodajemy camemberta i połowę sera. Wszystko roztapiamy i dodajemy kurczaka oraz makaron. Następnie przekładamy wszystko do formy żaroodpornej i posypujemy resztką sera. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
Do przygotowania potrawy zainspirował mnie przepis z blogu Kwestia Smaku.