Lubię ostre smaki. Uwielbiam to uczucie, które towarzyszy nam po zjedzeniu czegoś, co jest ostrzejsze od naszych codziennych dań. Dziś mam dla was przepis na kurczaka na ostro, który wystąpi w towarzystwie papryk i sera. Miodzio!
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- papryka zielona
- papryka żółta
- papryka czerwona (wybrałam szpiczastą)
- czerwona cebula
- żółty ser
- przecier pomidorowy
- pół limonki
- przyprawy: łyżka stołowa kminu rzymskiego, pół łyżki pieprzu, pół łyżki soli, łyżka stołowa pieprzu cayenne, łyżka stołowa papryki ostrej, łyżka stołowa kolendry mielonej
Kurczaka oczyszczamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Mieszamy wszystkie przyprawy i posypujemy nimi kurczaka (troszkę przypraw zostawiamy). Polewamy przecierem pomidorowym. Papryki kroimy w paseczki i posypujemy nimi kurczaka. Na to kładziemy pokrojoną w piórka cebulę. Skrapiamy sokiem z limonki. Posypujemy przyprawami, które zostały i pokrywamy startym serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-40 minut.
Smacznego!
Hej!
Bardzo podobają mi się Twoje przepisy na potrawy na ostro oraz owoce morza. Chętnie poznałbym także przepisy na przystawki, koktajle czy napoje takie jak kawa. Czy planujesz może jakieś wpisy w tym temacie? Polecam poczytać tutaj także o kawie – zobacz więcej, ale to włąsnie tutaj fajnie byłoby poznać praktyczne sposoby na przyrządzenie. 🙂