Kotlet schabowy w wersji bezglutenowej

Wiele osób twierdzi, że niedziela bez kotletów schabowych to nie niedziela. Postawiłam więc dzisiaj na tradycyjny, polski obiad i na stole zagościły kotlety schabowe z ziemniaczkami i do tego ogórki konserwowe z dużą ilością czosnku.

Co potrzebujemy? 

  • schab
  • bułka tarta (użyłam bułki tartej z Bezglutenu, którą można kupić w dobrej cenie w sklepie FreeDelikatesy)
  • jajko
  • ziemniaki
  • dodatek warzywny – w moim wypadku były to ogórki konserwowe z dużą ilością czosnku, własnej roboty
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz do smaku

Schab rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Moczymy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce tartej, znowu
moczymy w jajku i znów obtaczamy w bułce. Dzięki temu panierka będzie puszysta. Ziemniaki obieramy i gotujemy do momentu, aż będą miękkie.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety do zarumienienia. Przykrywamy patelnię przykrywką, żeby kotlety się dobrze przygotowały w środku. Wszystko przekładamy na talerz.

Gdyby ktoś z Was chciał dokonać zakupów bezglutenowych, to bardzo fajną ofertę mają FreeDelikatesy. Znajdziecie tam naprawdę duży wybór produktów wolnych od glutenu i nie tylko… 😉

4 Comments Dodaj swój

  1. ~Weronika pisze:

    Bułka tarta jest tańsza na http://www.bezgluten.pl 😉

  2. ~Angela pisze:

    Ja zamiast bulki tartej uzywam po prostu maki kukurydzianej. Schabowe sa rownie dobre.

  3. Marcin pisze:

    Genialny przepis, wyszły świetne w smaku i genialna panierka. Od siebie dodałem tylko więcej ostrego pieprzu bo lubię jak są mocno pieprzne. Zapisałem sobie przepis aby się go trzymać bo jest po prostu idealny. Dzięki za wskazówki na takiego schaboszczaka. Polecam wszystkim pozostałym także, to naprawdę jest pycha.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *