Kasza gryczana jest bezpieczna dla osób na diecie bezglutenowej. A jeśli kasza to najlepszym połączeniem będą grzyby. W tym przypadku kurki. No i mamy kaszotto z kurkami.
Co potrzebujemy?
- ok. 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonek
- 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła
- ok. 250 g kurek
- 2 pomidory malinowe
- 2 cebulki szalotki
- suszony tymianek
- ok. 250 ml białego wina
- tarty parmezan
- ok. 1 szklanki bulionu
W garnku podgrzewamy oliwę z suchą kaszą gryczaną. Potem wlewamy bulion, doprawiamy solą w razie potrzeby i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie zdejmujemy pokrywę i wygotowujemy resztę płynu.
Wlewamy wino i doprowadzamy do tego, by się wygotowało. Dodajemy pół łyżki masła, tymianek i pokrojoną w cebulę. Musimy zeszklić ją, co chwilę mieszając. Dodajemy opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki kurki (mam sposób na szybkie oczyszczenie: posypujemy kurki obficie solą i zalewamy przegotowaną wodą, chwilę mieszamy i czekamy, większość brudu opadnie na dno) i smażyć na średnim ogniu co chwilę mieszając. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą w razie potrzeby.
Pomidory musimy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Dodajemy je do potrawy, mieszamy i gotujemy całość przez kilka minut, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodajemy resztę masła, mieszamy, wykładamy na talerze i posypujemy tartym parmezanem.