Sezon na grzyby w pełni. Co zrobić? Wykorzystać grzyby jak najlepiej. Moja propozycja jest taka: jesienny makaron z grzybami w sosie śmietanowym.
Grzyby są pyszne. Najlepiej, kiedy możemy je zebrać sami, przynieść wprost z pachnącego lasu, by tego lasu trochę było i w naszych domach. Niestety, nie znam się na grzybach. Musiałam więc kupić je w sklepie. To gwarancja przeżycia i dalszego prowadzenia bloga. 😀 Kupiłam więc podgrzybki mrożone. I raz, dwa wylądowały na moim talerzu. A ponieważ grzyby uwielbiają towarzystwo cebuli i śmietany… Sami zobaczcie!
Co potrzebujemy?
- grzyby (u mnie mrożone podgrzybki, ale mogą być jakieś świeże)
- makaron bezglutenowy (u mnie spaghetti)
- natka pietruszki
- 2-3 szalotki (lub pół normalnej cebuli)
- 3-4 ząbki czosnku
- śmietana 30% (ok. 150 ml)
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- sól, pieprz
Gotujemy makaron al dente. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę zmieszaną z masłem. Wrzucamy pokrojoną w półplasterki szalotkę i w plasterki czosnek. Chwilę podsmażamy. Wrzucamy uprzednio odsączone grzyby, które kroimy w paski. Smażymy wszystko razem.
Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy co jakiś czas, aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy, posypując świeżą natką.
Smacznego!