Zupa grzybowa z grzankami

Jesień to idealny czas na dania z grzybów. Bardzo lubię zupę grzybową podawaną z grzankami. Właśnie na to danie pojawi się tu dziś przepis.

Co potrzebujemy?

  • wywar warzywny (najlepiej ugotowany na włoszczyźnie)
  • suszone grzyby (ok. 12 kapeluszy) – można użyć świeżych
  • śmietana
  • mąka bezglutenowa
  • pieprz, sól do smaku
  • grzanki*

Przebrane kapelusze grzybów wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem, a potem odstawiamy na kilka godzin. Idealnie będzie odstawić je na noc. Do garnka przelewamy wodę z grzybami i gotujemy do ich miękkości. Gdy grzyby są już miękkie, przelewamy je przez sitko i łączymy z wywarem warzywnym.

Żeby zupa nabrała dobrej konsystencji, zagęszczamy ją mąką i śmietaną. Grzyby kroimy w słupki i dorzucamy do zupy. Grzanki podsmażamy lekko na patelni i wsypujemy do rozlanej do miseczek zupy, przed samym podaniem, by się nie rozmoczyły.

*Grzanki można przygotować samodzielnie. Ja wybrałam jednak łatwiejszą opcję. Postawiłam na grzanki bezglutenowe firmy Bezgluten, które dostępne są m.in. we FreeDelikatesy.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

2 Comments Dodaj swój

  1. ~elżbieta pisze:

    osłabłam…….i nie wiem czy to jakieś niedobory w diecie?
    czy Pani jest pod opieką poradni gastrologicznej?
    jakie badania i jak często Pani robi?

    1. Jestem pod opieką gastrologa. Cyklicznie pojawiam się na wizycie. Wówczas mam wykonywane podstawowe badania. Może Pani osłabienie wynika z przesilenia jesiennego? Trzymam kciuki za powrót do formy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *