Jesień to idealny czas na dania z grzybów. Bardzo lubię zupę grzybową podawaną z grzankami. Właśnie na to danie pojawi się tu dziś przepis.
Co potrzebujemy?
- wywar warzywny (najlepiej ugotowany na włoszczyźnie)
- suszone grzyby (ok. 12 kapeluszy) – można użyć świeżych
- śmietana
- mąka bezglutenowa
- pieprz, sól do smaku
- grzanki*
Przebrane kapelusze grzybów wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem, a potem odstawiamy na kilka godzin. Idealnie będzie odstawić je na noc. Do garnka przelewamy wodę z grzybami i gotujemy do ich miękkości. Gdy grzyby są już miękkie, przelewamy je przez sitko i łączymy z wywarem warzywnym.
Żeby zupa nabrała dobrej konsystencji, zagęszczamy ją mąką i śmietaną. Grzyby kroimy w słupki i dorzucamy do zupy. Grzanki podsmażamy lekko na patelni i wsypujemy do rozlanej do miseczek zupy, przed samym podaniem, by się nie rozmoczyły.
*Grzanki można przygotować samodzielnie. Ja wybrałam jednak łatwiejszą opcję. Postawiłam na grzanki bezglutenowe firmy Bezgluten, które dostępne są m.in. we FreeDelikatesy.
osłabłam…….i nie wiem czy to jakieś niedobory w diecie?
czy Pani jest pod opieką poradni gastrologicznej?
jakie badania i jak często Pani robi?
Jestem pod opieką gastrologa. Cyklicznie pojawiam się na wizycie. Wówczas mam wykonywane podstawowe badania. Może Pani osłabienie wynika z przesilenia jesiennego? Trzymam kciuki za powrót do formy.