Śledź smażony w zalewie

Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na bezglutenowego smażonego śledzia w zalewie.

Co potrzebujemy?
filety a’la matijasa
2 jajka
2 łyżki mleka
pieprz
bezglutenowa bułka tarta
olej

Zalewa
woda (ok. 0,5 l)
50 ml octu winnego
cebula w piórkach
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
liść laurowy
koncentrat pomidorowy do smaku
cukier

Wymoczone płaty śledziowe osuszamy na ręczniku papierowym. Obsypujemy pieprzem. Odkładamy na godzinę do lodówki. 2 jajka roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka. Dodajemy szczyptę ostrej papryki. Mieszamy.

Śledzie kroimy w romby i zanurzamy w jajku z mlekiem, aby były dokładnie zamoczone. Następnie obtaczamy w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju opiekamy do zrumienienia. Wyciągamy i osuszamy na ręczniku papierowym.

Zalewę (wszystkie składniki, bez przecieru) gotujemy. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy dalej, aż cebula zmięknie. Dodajemy koncentrat pomidorowy do smaku. Przełamując smak cukrem.

Po ostudzeniu zalewy i śledzi układamy śledzie w naczyniu płaskim i zalewamy zalewą (do Wigilii).

Smacznego!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *