Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na bezglutenowego smażonego śledzia w zalewie.
Co potrzebujemy?
filety a’la matijasa
2 jajka
2 łyżki mleka
pieprz
bezglutenowa bułka tarta
olej
Zalewa
woda (ok. 0,5 l)
50 ml octu winnego
cebula w piórkach
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
liść laurowy
koncentrat pomidorowy do smaku
cukier
Wymoczone płaty śledziowe osuszamy na ręczniku papierowym. Obsypujemy pieprzem. Odkładamy na godzinę do lodówki. 2 jajka roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka. Dodajemy szczyptę ostrej papryki. Mieszamy.
Śledzie kroimy w romby i zanurzamy w jajku z mlekiem, aby były dokładnie zamoczone. Następnie obtaczamy w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju opiekamy do zrumienienia. Wyciągamy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Zalewę (wszystkie składniki, bez przecieru) gotujemy. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy dalej, aż cebula zmięknie. Dodajemy koncentrat pomidorowy do smaku. Przełamując smak cukrem.
Po ostudzeniu zalewy i śledzi układamy śledzie w naczyniu płaskim i zalewamy zalewą (do Wigilii).
Smacznego!