Potrawka z groszkiem cukrowym, pieczarkami i serem feta

Mam dziś dla Was szybką w przygotowaniu potrawkę, w której nie znajdziecie mięsa (chyba że sami je dorzucicie). Za to będzie groszek cukrowy, pieczarki, ser feta i mnóstwo innych smacznych rzeczy.

Co potrzebujemy?

  • oliwa z oliwek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 cebule białe
  • starty imbir (około łyżeczki)
  • 1 łyżka pasty tahini (może być masła orzechowego)
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka ostrej papryki chili
  • puszka mleczka kokosowego
  • szklanka wody
  • sok z całej limonki
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 5-6 pieczarek
  • garść groszku cukrowego
  • około 150 g sera feta
  • sól

Rozgrzewamy oliwę w dość głębokiej patelni. Wrzucamy na nią czosnek, cebulę i smażymy wszystko do zeszklenia. Następnie dorzucamy imbir i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy pastę tahini, mieszamy, wsypujemy kurkumę, ostrą paprykę, kumin, podgrzewamy i dodajemy mleko kokosowe oraz wodę. Wszystko mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy sok z limonki, cukier trzcinowy, sól i gotujemy dalej. Wrzucamy pokrojone pieczarki. Na koniec gotowania dodajemy groszek i ser feta. Gotowe!

Inspiracją była niezastąpiona Kwestia Smaku.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.