Potrawka z groszkiem cukrowym, pieczarkami i serem feta

Mam dziś dla Was szybką w przygotowaniu potrawkę, w której nie znajdziecie mięsa (chyba że sami je dorzucicie). Za to będzie groszek cukrowy, pieczarki, ser feta i mnóstwo innych smacznych rzeczy.

Co potrzebujemy?

  • oliwa z oliwek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 cebule białe
  • starty imbir (około łyżeczki)
  • 1 łyżka pasty tahini (może być masła orzechowego)
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka ostrej papryki chili
  • puszka mleczka kokosowego
  • szklanka wody
  • sok z całej limonki
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 5-6 pieczarek
  • garść groszku cukrowego
  • około 150 g sera feta
  • sól

Rozgrzewamy oliwę w dość głębokiej patelni. Wrzucamy na nią czosnek, cebulę i smażymy wszystko do zeszklenia. Następnie dorzucamy imbir i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy pastę tahini, mieszamy, wsypujemy kurkumę, ostrą paprykę, kumin, podgrzewamy i dodajemy mleko kokosowe oraz wodę. Wszystko mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy sok z limonki, cukier trzcinowy, sól i gotujemy dalej. Wrzucamy pokrojone pieczarki. Na koniec gotowania dodajemy groszek i ser feta. Gotowe!

Inspiracją była niezastąpiona Kwestia Smaku.

 

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *