Makaron z sosem grzybowym

Wolny dzień to jeden z niewielu momentów, kiedy mogę poeksperymentować troszkę w kuchni. Dziś wpadłam na pomysł, by na obiad przygotować makaron z sosem grzybowym. Wyszedł naprawdę dobry, polecam wszystkim!

Co potrzebujemy?

grzybki (ja wykorzystałam zamrożone grzybki z zeszłej jesieni)
śmietana 18%
cebulka dymka
ulubiony makaron
masło
sól, pieprz

Jak przygotować makaron z sosem grzybowym?

Ponieważ moje grzybki były mrożone, postanowiłam, że je lekko podgotuję. Kiedy już stały się miękkie odsączyłam je i pozostawiłam w miseczce. W międzyczasie pokroiłam cebulkę dymkę (bez szczypiorku) w drobną kostkę. Na patelni roztopiłam dwie płaskie łyżki masła. Następnie wrzuciłam na nią cebulkę i podsmażyłam aż się ładnie zeszkliła i zaczął unosić się taki piękny zapach.

W międzyczasie wstawiłam makaron, by ugotował się, gdy sos będzie już gotowy.

Kiedy cebulka była już gotowa, dorzuciłam do niej grzybki. Podsmażyłam je, a później dodałam połowę śmietanki. Podsmażyłam tak wszystko, ciągle mieszając. Dodałam potem drugą połowę śmietanki (miałam dużo grzybków, więc i ilość śmietany musiała być duża). Dolałam do sosu kapkę przegotowanej wody i wymieszałam. Doprawiłam sos do smaku, solą i pieprzem.

Makaron wyłożyłam do miseczek i polałam sosem.

Smacznego!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *