Wolny dzień to jeden z niewielu momentów, kiedy mogę poeksperymentować troszkę w kuchni. Dziś wpadłam na pomysł, by na obiad przygotować makaron z sosem grzybowym. Wyszedł naprawdę dobry, polecam wszystkim!
Co potrzebujemy?
grzybki (ja wykorzystałam zamrożone grzybki z zeszłej jesieni)
śmietana 18%
cebulka dymka
ulubiony makaron
masło
sól, pieprz
Jak przygotować makaron z sosem grzybowym?
Ponieważ moje grzybki były mrożone, postanowiłam, że je lekko podgotuję. Kiedy już stały się miękkie odsączyłam je i pozostawiłam w miseczce. W międzyczasie pokroiłam cebulkę dymkę (bez szczypiorku) w drobną kostkę. Na patelni roztopiłam dwie płaskie łyżki masła. Następnie wrzuciłam na nią cebulkę i podsmażyłam aż się ładnie zeszkliła i zaczął unosić się taki piękny zapach.
W międzyczasie wstawiłam makaron, by ugotował się, gdy sos będzie już gotowy.
Kiedy cebulka była już gotowa, dorzuciłam do niej grzybki. Podsmażyłam je, a później dodałam połowę śmietanki. Podsmażyłam tak wszystko, ciągle mieszając. Dodałam potem drugą połowę śmietanki (miałam dużo grzybków, więc i ilość śmietany musiała być duża). Dolałam do sosu kapkę przegotowanej wody i wymieszałam. Doprawiłam sos do smaku, solą i pieprzem.
Makaron wyłożyłam do miseczek i polałam sosem.
Smacznego!