Makaron ryżowy z grzybami mun, pomidorami i pastą curry

Jakiś czas temu kupiłam pastę curry i czekałam na dobry moment, żeby ją użyć. Dobry moment nadarzył się dziś. Postanowiłam więc zrobić mały eksperyment kulinarny. Co z niego wyszło? Makaron ryżowy z grzybami mun, pomidorami, fasolą i pastą curry.

Składniki:

  • makaron ryżowy
  • pasta curry
  • grzyby mun
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
  • sól, pieprz

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią pokrojony drobno czosnek. Podsmażamy. W międzyczasie gotujemy wodę. Zalewamy wrzątkiem makaron i grzyby mun (uważajmy, żeby ani jedno, ani drugie za bardzo nie rozmiękły).

Na patelnię wrzucamy pokrojone wcześniej pomidory i wszystko mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy dalej. Teraz kolej na łyżkę pasty curry. Mieszamy ponownie. Dorzucamy fasolę i kukurydzę, dalej smażymy i mieszamy. Dokładamy rozmiękczone grzyby mun. Solimy i pieprzymy do smaku. Dorzucamy makaron i wszystko mieszamy razem.

Smacznego!

***
Pastę curry kupiłam w Biedronce. Raz na jakiś czas się pojawia i jest naprawdę bardzo dobra. Nie musicie używać właśnie tej, ale ta jest bezglutenowa i naprawdę smaczna.

Makaron ryżowy – wybrałam ten nieco szerszy. Wygodniej się go przygotowuje i później je. Jest bardzo smaczny.

Pomidory – możecie wybrać tylko malinowe, tylko koktajlowe lub nawet takie z puszki. Wszystko zależy od tego, jakie lubicie lub jakie macie pod ręką.

Możecie opcjonalnie dodać sos sojowy. Uważajcie, żeby wybrać taki wolny od glutenu i żeby nie dodać go zbyt dużo.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

9 Comments Dodaj swój

  1. ~Bartek pisze:

    Świetne kolorowe danie obiadowe. Aż ślinka leci na sam widok i kusi by zrobić. Polecam też szybkie i tanie obiady
    http://www.przepis-kulinarny.pl/szybkie-i-tanie-przepisy-na-obiad-info20.html

      1. ~Rondel pisze:

        zrobimy na tygodniu
        polecamy makaronową zapiekankę z kurczakiem i warzywami
        http://ronddel.blogspot.com/2017/02/makaronowa-zapiekanka-z-kurczakiem-i.html

          1. ~Ania pisze:

            ja też polecam kilka przepisów na bezglutenowe sery domowe, swojskie http://blog.winoiser.com

      2. ~Klara pisze:

        Danie w pięknych wiosennych kolorach.
        http://ocetjablkowy.blog.pl

  2. ~kasia pisze:

    Większość wie, ja zresztą już też dzięki konsultantowi w pewnym centrym zdrowia, że ponad 60% to styl życia, powoduje czy mamy nadwagę albo czy mamy problemy ze zdrowiem. Teraz tego problemu nie mam co jeść i jaki zredukować wagę.Poprostu jem to co lubię, aczkolwiek zmieniłam nawyki żywieniowe.12 kg zrzuciłam w prawie 4 miesiące.Udało mi się 🙂 dzięki programowi(idealnafigura.com/gberes) i dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę a jem to co lubię.Super

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *