Kotleciki z kurczaka, puree ziemniaczane i buraczki

Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Dlatego mam dziś dla Was przepis na obiad, który przygotujecie w mniej niż godzinę (mnie przygotowanie zajęło ok. 40 minut). Dziś polecam Wam kotleciki z kurczaka, puree ziemniaczane i buraczki z chrzanem.

Co potrzebujemy?

  • filet z kurczaka (może być cały pokrojony w drobne kawałki, większe lub po prostu kupiony w paseczkach – jak chcecie)
  • ziemniaki
  • łyżka masła
  • łyżka smalcu
  • buraczki (ćwikła z chrzanem)
  • jajko
  • bezglutenowa bułka tarta (np. z Balvitenu lub Schar)
  • sól, pieprz

Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kawałki (lub nie, jeśli mamy już w takiej formie). W międzyczasie wstawiamy ziemniaki. Kurczaka obtaczamy w bułce tartej, moczymy w roztrzepanym jajku i znów obtaczamy w bułce. Dzięki temu panierka będzie chrupiąca i puszysta. Na patelni rozgrzewamy smalec, na którym smażymy kurczaka do zarumienienia, z obu stron. Ugotowane ziemniaki ugniatamy z masłem na puree. Wykładamy wszystko na talerz, dodając buraczki.

Proste, szybkie i smaczne! 🙂

 

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *