Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Dlatego mam dziś dla Was przepis na obiad, który przygotujecie w mniej niż godzinę (mnie przygotowanie zajęło ok. 40 minut). Dziś polecam Wam kotleciki z kurczaka, puree ziemniaczane i buraczki z chrzanem.
Co potrzebujemy?
- filet z kurczaka (może być cały pokrojony w drobne kawałki, większe lub po prostu kupiony w paseczkach – jak chcecie)
- ziemniaki
- łyżka masła
- łyżka smalcu
- buraczki (ćwikła z chrzanem)
- jajko
- bezglutenowa bułka tarta (np. z Balvitenu lub Schar)
- sól, pieprz
Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kawałki (lub nie, jeśli mamy już w takiej formie). W międzyczasie wstawiamy ziemniaki. Kurczaka obtaczamy w bułce tartej, moczymy w roztrzepanym jajku i znów obtaczamy w bułce. Dzięki temu panierka będzie chrupiąca i puszysta. Na patelni rozgrzewamy smalec, na którym smażymy kurczaka do zarumienienia, z obu stron. Ugotowane ziemniaki ugniatamy z masłem na puree. Wykładamy wszystko na talerz, dodając buraczki.
Proste, szybkie i smaczne! 🙂