Jesień zagościła u nas na dobre. A skoro jesień, trzeba korzystać z warzyw, które można znaleźć w warzywniakach. Wybrałam na teraz zupę z dynią i pieczarkami. Rozgrzewająca i na ten czas idealna.

Co potrzebujemy?
- makaron ryżowy
- olej
- pasta curry (dostępna m.in. w Biedronce)
- mała dynia hokkaido (nie trzeba jej obierać)
- 500 ml bulionu drobiowego
- filet z kurczaka
- puszka mleczka kokosowego
- pieczarki (ok. 3-5 dużych)
- papryczka chili
- kolendra
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W moim przypadku było to po prostu zalanie wrzątkiem.
W międzyczasie do garnka wlewamy olej, pastę curry, dynię (w kostkę), wszystko podsmażamy. Dodajemy bulion, gotujemy. Wrzucamy pokrojonego kurczaka. Gotujemy dalej.

Wlewamy mleczko kokosowe, wsypujemy kurkumę, dorzucamy pokrojony kawałek chili. Gotujemy i pod koniec gotowania wrzucamy pokrojone pieczarki. Dodajemy makaron. Podajemy ze świeżą kolendrą.
Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.