Zupa z dynią i pieczarkami

Jesień zagościła u nas na dobre. A skoro jesień, trzeba korzystać z warzyw, które można znaleźć w warzywniakach. Wybrałam na teraz zupę z dynią i pieczarkami. Rozgrzewająca i na ten czas idealna.

Co potrzebujemy?

  • makaron ryżowy
  • olej
  • pasta curry (dostępna m.in. w Biedronce)
  • mała dynia hokkaido (nie trzeba jej obierać)
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • filet z kurczaka
  • puszka mleczka kokosowego
  • pieczarki (ok. 3-5 dużych)
  • papryczka chili
  • kolendra

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W moim przypadku było to po prostu zalanie wrzątkiem.

W międzyczasie do garnka wlewamy olej, pastę curry, dynię (w kostkę), wszystko podsmażamy. Dodajemy bulion, gotujemy. Wrzucamy pokrojonego kurczaka. Gotujemy dalej.

Wlewamy mleczko kokosowe, wsypujemy kurkumę, dorzucamy pokrojony kawałek chili. Gotujemy i pod koniec gotowania wrzucamy pokrojone pieczarki. Dodajemy makaron. Podajemy ze świeżą kolendrą.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *