Wakacje na diecie bezglutenowej

dnia

Za oknem zima, która bardzo się stara, by stać się wiosną. Nie wiem, jak Wy, ale ja bardzo lubię zimę. Ale taką prawdziwą, która jest śnieżna i mroźna. Kiedy jest taka aura, jak teraz, czyli około 10 stopni na plusie + deszcz, wolałabym nie wychodzić z domu. Dla wszystkich fanów cieplejszych dni mam informację: wiosna jest już tuż, tuż. A za wiosną przyjdzie upragnione dla wielu osób lato.

Lato to wiele wyjazdów, których organizacja jest na pewno bardzo ważna dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej. Chciałabym poświęcić ten wpis właśnie takim wyjazdom. Dziś przedstawiam Wam informację ze strony Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Jak czytamy na stronie celiakia.pl, w tym roku Stowarzyszenie samodzielnie nie organizuje kolonii. Stowarzyszenie objęło patronatem dwa bardzo ciekawe obozy – na Kaszubach i nad Bałtykiem. „Nawiązaliśmy ścisłą współpracę ze sprawdzonymi organizatorami wypoczynku i ośrodkami, które zapewnią bezpieczne bezglutenowe wyżywienie. Na obozy pojadą też wychowawcy ze Stowarzyszenia, którzy dodatkowo będą czuwać nad dietą” – czytamy na stronie Stowarzyszenia.

Obóz o profilu sportowo-artystycznym dla dzieci i młodzieży na diecie bezglutenowej DEBRZYNO 2014

Termin: 11 lipca 2014 – 20 lipca 2014

Cena: 1440 zł

Wyżywienie: Codziennie 4 posiłki bezglutenowe w restauracji Ośrodka należącej do programu MENU BEZ GLUTENU. Woda dostępna przez cały dzień. Podczas obozu osoba ze Stowarzyszenia (jeden z wychowawców) będzie dodatkowo czuwać nad dietą.

Obóz przeznaczony jest dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym: szkoła podstawowa, gimnazjum, liceum  (będzie podział na grupy wiekowe). Wszystkie zajęcia dostosowane są do możliwości i wieku uczestników. Kadrę zatwierdzoną przez kuratorium stanowią wykwalifikowani trenerzy z wieloletnim doświadczeniem pedagogicznym. Jednym z wychowawców będzie osoba ze Stowarzyszenia.

Szczegółowe informacje dostępne na stronie Stowarzyszenia.

Obóz dla dzieci i młodzieży na diecie bezglutenowej AKADEMIA PRZYGODY Centrum Sportu nad Morzem – Poddąbie

Termin: 26 lipca – 8 sierpnia 2014 (14 dni)

CENA z dowozem własnym: 1620 zł
CENA z dojazdem wspólnym (wyjazd z Warszawy): 1760 zł

Wyżywienie: Dietetyk Stowarzyszenia na miejscu przez cały czas trwania obozu!
Dieta bezglutenowa – w stołówce ośrodka dostępne są 4 posiłki dziennie: śniadanie bufet szwedzki. W trakcie dnia wystawiana jest woda lub herbata. Pierwsze świadczenie – obiadokolacja w dniu przyjazdu, ostatnie świadczenie – śniadanie w dniu wyjazdu + suchy prowiant na drogę powrotną. Ośrodek zostanie wkrótce przyłączony do programu MENU BEZ GLUTENU.

Szczegółowe informacje dostępne na stronie Stowarzyszenia. 

Macie zamiar skorzystać z takiej zorganizowanej formy wyjazdu? A może wybieracie się gdzieś we własnym zakresie?

***

Ostatni weekend spędziłam na desce snowboardowej w Kasinie Wielkiej. Wybrałam noclegi „Pod Róża”, gdzie możliwy był dostęp do części kuchennej, w której podgrzewałam przygotowane wcześniej posiłki. Uważam, że taka forma jest naprawdę wygodna. Ugotowałam sos do makaronu (sos pomidorowy z cebulą, czosnkiem i bezglutenową kiełbasą) i posiłki miałam z głowy. Oprócz tego wzięłam ze sobą bezglutenowy chleb, wędlinę, coś do pochrupania i byłam na ten wyjazd zabezpieczona.

A Wy jak się zabezpieczacie podczas tych wyjazdów?

Żywicie się we własnym zakresie czy wybieracie stołowanie się „na mieście”? 🙂

8 komentarzy Dodaj własny

  1. ~Michał pisze:

    Jak można lubić zime???? Heeloołłłłłł????????????

    1. Można, można 🙂 Ja ją baaardzo lubię!

  2. ~Agnieszka pisze:

    Witam:) Jesteś może teraz dostępna? Mam do Ciebie parę pytań. Pozdrawiam

    1. Jestem teraz. Zapraszam na Facebooka, tam będzie chyba najwygodniej.

  3. ~Agnieszka pisze:

    hej nie mogę teraz na fb bo przy moim starym lapku nie odpala mi się ta strona:( a mąż siedzi przy kompie:) mam do ciebie takie pytania, bo jedni piszą tak a drudzy tak. co z przyprawami? kobieta która sprzedawała w sklepie bezglutenowym chciała mi nawet dać pieprz bezglutenowy:) czy można używać przyprawy zwykłych firm (oprócz mieszanek i kostek rosołowych)??

    1. Agnieszko, wcześniej napisałam do Ciebie maila, ale odpisuję tutaj 🙂
      http://bezglutenowy.blog.pl/2013/10/22/przyprawy-na-diecie-bezglutenowej/ – tu pisałam o przyprawach.
      Są oczywiście ściśle bezglutenowe przyprawy, ale ja korzystam z tych, które były badane przez Stowarzyszenie i wiem, że nie jestem w tym jedyna. W razie kolejnych pytań – pisz śmiało!

  4. ~Agnieszka pisze:

    Dziękuję Ci bardzo:) Na razie będę używała te co mam czyli Kamis i Prymat, a później zakupię chyba Dary Natury, podobno są w Rossmanie:) Teraz robię spaghetti i dodałam pomidory z puszki, nie wiem czy dobrze zrobiłam:( Z badań wynika że kakao Wedla można, a inne? Mam jeszcze problem z płatkami na śniadanie, bo JUlka zawsze jadała kukurydziane COrn Flakes, a tam jest napisane że mogą zawierać śladowe ilości glutenu, czy są takie płatki bezglutenowe?
    POzdrawiam:)

  5. ~Zahorska pisze:

    Czytałam, że kakao firmy Celiko jest bezpieczne. Ja dopiero zaczynam dietę bezglutenową i muszę sama sprawdzić, czy rzeczywiście nic mi po nim nie jest. Osobiście uważam, że trzeba mieć własny rozum – jeśli dany produkt nie zawiera mąk/barwników etc., które zawierają gluten (tutaj zawsze można zapytać producentów np. o warunki na linii produkcyjnej lub poszukać na stronie stowarzyszenia), to jem je bez dumania, nawet, gdy nie ma na opakowaniu licencjonowanego przekreślonego kłosa. Wiem, że tylko licencjonowane produkty są w 100% bezpieczne (no, może oprócz ziemniaków, innych świeżych warzyw, owoców, ryżu etc.), ale nie stać mnie na kupowanie na co dzień dziesięciokrotnie droższej licencjonowanej żywności. Trzeba się jakoś ratować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *