Torcik Bakaliowy (II miejsce w kategorii DESER)

dnia

Pora na kolejny przepis, który został nagrodzony. II miejsce w kategorii deser zdobyła Monika Leja, która przedstawiła pomysł na Torcik Bakaliowy.

Jak przygotować ten deser?

I warstwa

5 białek

20 dag kokosu

10 dag cukru pudru

II warstwa

5 białek

20 dag zmielonych migdałów

10 dag cukru pudru

III warstwa

5 białek

20 dag zmielonych orzechów włoskich

10 dag cukru pudru

 Jak przygotować Torcik Bakaliowy?

Przy każdej warstwie powtórzyć następujące czynności: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Dodać
kokos/migdały/orzechy i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy i piec w temp. ok. 180 st.C. przez ok. 30 min.

Jak przygotować masę?

2 budynie śmietankowe (bezglutenowe)

0,5 l mleka + pół szklanki mleka do rozmieszania

Dodatki do masy:

Filiżanka mocno zaparzonej kawy (posłodzona do smaku)

Żurawina suszona

Likier Amaretto (opcjonalnie)

Do gotującego mleka wlać rozmieszane budynie i w czasie gotowania miksować (na wolnych obrotach miksera) żeby nie powstały grudki. Dodać kilka łyżek kawy i kilka łyżek Amaretto (według uznania). Pozostawić do ostygnięcia.

Galaretka wiśniowa

1 mały słoiczek wiśni w syropie

Żelatyna

Wiśnie razem z syropem zmiksować i dodać rozdrobnioną w wodzie żelatynę (w odpowiedniej proporcji według opakowania). Dokładnie wymieszać i ostudzić.

Blaty można delikatnie nasączyć likierem Amaretto lub kawą. Przełożyć 2 blaty masą budyniową dodając suszoną żurawinę. Kolejne blaty posmarować masą i przełożyć wiśniową galaretką. Torcik odstawić do lodówki do ostygnięcia.

Całość udekorować według uznania.

Smacznego!

2 komentarze Dodaj własny

  1. ~Weronika pisze:

    A jak zrobić ten tort w wersji wegetariańskiej? 🙂

    1. Sugeruję zamianę składników na te, które są wegetariańskie. Trudniej byłoby pewnie przy wersji wegańskiej. Na pewno dasz radę! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.