Pora na kolejny przepis, który został nagrodzony. II miejsce w kategorii deser zdobyła Monika Leja, która przedstawiła pomysł na Torcik Bakaliowy.
Jak przygotować ten deser?
I warstwa
5 białek
20 dag kokosu
10 dag cukru pudru
II warstwa
5 białek
20 dag zmielonych migdałów
10 dag cukru pudru
III warstwa
5 białek
20 dag zmielonych orzechów włoskich
10 dag cukru pudru
Jak przygotować Torcik Bakaliowy?
Przy każdej warstwie powtórzyć następujące czynności: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Dodać
kokos/migdały/orzechy i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy i piec w temp. ok. 180 st.C. przez ok. 30 min.
Jak przygotować masę?
2 budynie śmietankowe (bezglutenowe)
0,5 l mleka + pół szklanki mleka do rozmieszania
Dodatki do masy:
Filiżanka mocno zaparzonej kawy (posłodzona do smaku)
Żurawina suszona
Likier Amaretto (opcjonalnie)
Do gotującego mleka wlać rozmieszane budynie i w czasie gotowania miksować (na wolnych obrotach miksera) żeby nie powstały grudki. Dodać kilka łyżek kawy i kilka łyżek Amaretto (według uznania). Pozostawić do ostygnięcia.
Galaretka wiśniowa
1 mały słoiczek wiśni w syropie
Żelatyna
Wiśnie razem z syropem zmiksować i dodać rozdrobnioną w wodzie żelatynę (w odpowiedniej proporcji według opakowania). Dokładnie wymieszać i ostudzić.
Blaty można delikatnie nasączyć likierem Amaretto lub kawą. Przełożyć 2 blaty masą budyniową dodając suszoną żurawinę. Kolejne blaty posmarować masą i przełożyć wiśniową galaretką. Torcik odstawić do lodówki do ostygnięcia.
Całość udekorować według uznania.
Smacznego!
A jak zrobić ten tort w wersji wegetariańskiej? 🙂
Sugeruję zamianę składników na te, które są wegetariańskie. Trudniej byłoby pewnie przy wersji wegańskiej. Na pewno dasz radę! 🙂