Tapioka na śniadanie

Tapioka to idealny produkt dla bezglutenowców. Szczególnie dobrze smakuje na śniadanie. Można zjeść go wtedy w wersji z jajkiem lub jak quesadillę.

Jak przygotować?

1. Na zimną patelnię z powierzchnią nieprzywierającą wsypujemy 1 saszetkę tapioki.
2. Wyrównujemy powierzchnię.
3. Podgrzewamy ok. 1,5 min na średnim ogniu. Odwracamy i znów podgrzewamy przez 1,5 min.
4. Na jeszcze lekko ciepły wrap nakładamy ulubione dodatki. Można go zwinąć lub złożyć jak omlet.

Tapioka z jajkiem

Tutaj wersja w środku z salami i serem. Na wierzch poukładane jajko sadzone ze szczypiorkiem i majonezem.

Tapioka jak quesadilla

W środku ser i salami. Tapiokę wsypujemy ją na patelnię bez tłuszczu. Smażymy chwilkę i wykładamy na „placek” ulubione dodatki – u mnie ser i salami. Składamy na pół jak omlet. Podobnie robimy z drugim plackiem. Potem jeszcze chwilę podsmażamy dwa razem, stykając je pleckami, czyli złożoną częścią placka. Kroimy jak pizzę albo wspomnianą quesadillas. Polewamy srirachą i balsamico, posypujemy szczypiorkiem

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *